Произход и история на настолните игри

Произход и история на настолните игри

В тази статия ще проследим произхода и историята на настолните игри още от преди новата ера.

Защо през 21 в. нещо офлайн като настолните игри би било повод за разпускане и събиране на десетки хиляди хора?

Днес е ерата на интернет, където всичко се случва за секунди и единствените граници са твоето въображение и желания. Въпреки неограничените възможности на дигиталния свят, нещо офлайн като настолните игри продължава да събира хората.

Казват, че модата се променя, за да се завърне отново. Подобни игри са били играни още отпреди векове, което днес ги прави една завърнала се класика с модерен привкус. Ще ти покажа какво се крие зад феномена настолни игри и защо си заслужават.

Първите настолни игри – годините преди новата ера

Настолните игри са претърпели години еволюция и затова са велики. Играли са ги още в годините преди новата ера, в самия Древен Египет! Е, не казвам, че между ръководенето на строежа на пирамидите фараонът е изигравал набързо по някой Катан

Ясно е, че игрите са изглеждали доста по-различно, но е интересно колко се доближават по правила и механики до днешните. Най-първата игра се появила през 5000 г. пр. н.е. и е била… игра на зарове! Разбира се имали са необичайна форма. Ето как изглеждали тези в Месопотамия.

Старинна настолна игра с клечки
Клечките били боядисвани от едната си страна и хвърляни едновременно във въздуха. Зачита се, че числото, което си хвърлил, е толкова, колкото оцветени клечки има паднали с цвета нагоре.
Костни зарове от Гърция в настолните игри
По-късно идва подобрението от Гърция (5-3 в. пр. н.е.) с костни зарове.
Стари зарове
Още по-късно модернизацията взема връх и заровете били създавани от камък, бронз, мрамор и заемат формата, в която ги познаваш днес.

Още настолни игри от преди новата ера

От 3 в. пр. н.е. нататък вече е падала доста работа в строителството, така че не всеки е имал време да се занимава с игри. Хората са били заети със строене на пирамиди — без да имат много избор, сещаш се… Да можеш да играеш на настолни игри е било привилегия, запазена само за царуващите, които редовно изпробвали силите си на партия Сенет.

Настолните игри в Египет
Още по-късно модернизацията взема връх и заровете били създавани от камък, бронз, мрамор и заемат формата, в която ги познаваш днес.

Истински сигурното е, че никъде не са намерени пълните правила. Това не пречи обаче на феновете да са ги доизкусурили и към днешна дата играта да се продава на пазара.

Минало известно време и религията видяла, че игрите стават все по-модерни. За да не вземат да я задминат, решила, че и тя трябва да има дял от неосъзнатата все още индустрия на бордовите игри. Играта, с която религията се отъждествила, била свързана с Мехен, богът пазител, закрилник на слънчевия бог Ра.

Ра властвал над небесата, земното и подземното царство. Вярвало се, че обикаля царствата си непрестанно, а Мехен бил богът, който го защитавал от чудовищата в подземните земи. Изобразяват го като змия, увита около Ра, затова и “таблото” на играта е в такава форма.

Настолна игра за боговете Ра и Мехен.
Настолна игра за боговете Ра и Мехен.

А ето какво представлявала играта: всеки играч разполага с 6 стъклени топчета, познати още като джаминки, и една фигура на лъв.

Елемент от древна настолна игра.
Фигура на лъв от древна египетска настолна игра.

Със стъклените топчета трябва да се придвижваш към главата на змията, като щом я достигнеш, започваш да се движиш отново навън към опашката. Движението се определя от хвърления зар, тогава все още боядисаните клечки. По пътя си назад можеш вече да ползваш и фигурата на лъва, който „изяжда“ противниковите стъклени топчета, ако попаднат заедно на едно поле. Първият достигнал целта печели.

Играта, играна най-дълго в историята на човечеството

Името на тази игра идва от Кралските гробници в Ур (град в Ирак). Макар да е намерено копие на играта и в гробницата на самия египетски фараон Тутанкамон, играта носи името на първото си местооткритие. Годината е 2650 г. пр. н.е. Правилата и механиката отново наподобяват таблата, макар втората да се е появила като отделна игра дълго след това.

Правила на древна настолна игра.
Kнижката с правила не се огъва, но можеш бързо да разделиш на части и да побереш компактно и удобно в планинска раница или малък куфар.
В Кралската игра на Ур - игрално поле
В Кралската игра на Ур, както се нарича, игровото поле е с неправилна форма.

Таблата — началото на една класика

Първоизточникът на играта на табла е носил кратко и благозвучно име „Ludus duodecim scriptorum“… в превод от латински „Игра на 12 отбелязки“. Долу се вижда как е изглеждала в началото и как можеш да я намериш днес в музея на Ефесус, Гърция.

Произход на таблата
Снимка на първоизточника на таблата — „Ludus duodecim scriptorum“ — от музея на Ефес, Гърция.
Настолна вечер в миналото
Отново, гейм вечер с тайфата.

Доста по-близо до днешното време, през 60-те години, принц Алексис Обеленски, член на руската династия Рюрик, е обявен за бащата на модерната табла. Това е човекът, който основава Международната асоциация и Световния клуб по табла в Манхатън! Ти кога последно основа Световен клуб по Scythe? Именно… Е, има време, не се отказвай!

Манхатън. Годината е 1964 г. А събитието е едно от най-грандиозните за годината! Провежда се първото състезание по табла, но вместо нърдове и хипстъри като нас, принцът кани знаменитости и кралски особи от всеки край на света. Играта става сензация и подета от модата прераства в новата вълна, превзела обществото.

Стратегията Ludus latrunculorum

1300 г.пр.н.е. е било период на войни, което е оказало влияние и върху игрите, които запълвали времето, през което не е имало сражения. „Ludus latrunculorum“ е името на най-играната през тези години игра. Наподобява шах, като се счита, че е всъщност нейн предшественик. Целта е на таблото, наричано село, две от твоите пионки, наричани кучета, да обградят едно от кучетата на противниковия играч. По този начин, отнемайки му всички кучета едно след друго, достигаш до победа.

Настолна игра като шах
Игра на „Ludus latrunculorum“ — прародителя на шаха.

Интересна е изначалната версия на шаха. Има няколко различни такива, в които броят на фигурите варира, но винаги е в съотношение 2:1 между играчите. Нарича се тафл. Често думата се ползва за събирателна за всички класически игри с дъска в келтския език (шах, табла и т.н.), откъдето произлиза.

В тази игра, всички фигури са еднакви и се движат по еднакъв начин, като само участникът с по-малко стартови фигури разполага с крал, който започва от средата на дъската. Целта на противника му е да достигне краля, като опонентът има за цел да достигне периферията на дъската с кралската си фигура.

Игрите в годините след новата ера

По-късно в Индия през 6 в.сл.н.е. тафл се превръща в чатуранга по пътя си към днешния шах. А век по-късно в Персия играта е позната като шатрандж и е изглеждала така:

Индийска настолна игра шах
Ето как изглежда играта чатуранга в Индия.

През 1475 г. играта била представена и в Европа, където почти я докарали до днешния ѝ облик. Любопитното е, че това е може би единствената настолна игра, ако я наречем така, която е официално призната за спорт от Международния Олимпийски Комитет.

Вероятно въпросният комитет не е играл „7 Wonders“ с Теодора и Павел, с които ако погрешният човек победи, значи не сте играли правилно, защото се настоява за преиграване. Отново и отново. Знаеш как е, всеки има по един от тези приятели. Играе се много време и затова уикендите се преименуват на „Настолните олимпийските игри”, където „7 Wonders“ също е призната за не по-малко оспорван спорт.

Играта на капитализЪмА

Сега си представи следното: карта с правилна форма около която обикаляш с цел да закупиш всичко, което се продава по ръба й. А там има железопътни гари, няколко улици, има затвор… Няма как да не си се досетил. Това е „Играта на земевладелеца“! Или поне това е оригиналното заглавие, което един от първите гейм дизайнери на нашето време й дава, Елизабет Маги. След като продава патента на Паркър Брадърс, те я прекръстват на Монополи. Ето как е изглеждала първата карта:

Първата версия на играта монополи
Първата версия на Монополи.

Настолните игри винаги са били на мода

Това, което принц Алексис Обеленски прави за таблата, като я превръща във феномен и асоциира с кралски и авторитетни особи, е тенденция, която не отслабва. Редица знаменитости днес обожават да играят настолни игри.

Игра на Катан от популярни личности
Кристен Бел и Дакс Шепърд играят Катан.

Джордж Гарсия, Джесика Алба и Саймън Хелбърг са само част от известните имена, които биха прекарали петък вечер на домашно събиране и настолни игри.

Предвид това, изглежда съвсем заслужен фактът, че настолните игри също си имат своите Оскари! „Spiel des Jahres“ на немски означава „Игра на годината“ и е събитието, на което най-добрите игри биват заслужено награждавани. Това налага все по-качествени игри да излизат на пазара.

Критериите, по които се оценява са:

  • Концепция на играта: оригиналност, преиграваемост, стойност на играта
  • Структура и правила: подредба, яснота и достъпност
  • Общ изглед: кутия, карта, правила
  • Дизайн: практичност, изкуство

Добили популярност благодарение на състезанието са игри като „Заселниците на Катан“, „Диксит“, „Ханаби“ и „Доминион“.

Игрите днес — наситеност от цветове, елементи, правила и механики

Разнообразието е огромно. Има поне 41 полезни умения от настолните игри, които ще се изумиш, че можеш да придобиеш. Ето защо настолната игра е страхотен подарък и с нея може да зарадваш всеки от близките си.

Настолните игри днес стават все по-популярни, хипстърската култура използва най-доброто от арсенала си, за да ги припише към себе си и истината е, че на тях им отива. Настолните игри обаче са класика, независимо от новия си прочит. И именно защото има разнообразие от варианти, си заслужават и са подходящи за всеки.

Azul – играта на годината за 2018 г.
Azul – играта на годината за 2018 г.

Независимо дали си знаменитост или обикновен човек, мъж или жена, дете, тийн или зрял човек, повярвай ми, като ти казвам, че настолните игри могат да намерят правилното заглавие за теб и приятелите ти. С тях ще се забавляваш, състезаваш, печелиш и губиш, докато се заливаш от смях (или яд, ако си от прекалено състезателния тип) и неусетно ще спечелиш ценни умения и много нови приятелства и покани за настолни събития в града, където живееш.

Епилог

Светът продължава да се върти в шеметна надпревара с времето. С всеки изминал ден той стига все по-близо до целта си. Проблемът е, че не я помни. Светът е стар и надпреварата не му понася. Задъхва се. Но ето че забавя темп, за да обмисли следващия си ход в играта.

А играта е стара, колкото самия свят. Шекспир е написал: „Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея“. Истината е, че може и да e табло на настолна игра, а ние да сме играчи в нея. Никой не може да каже, защото всички са прекалено заети с играта.

И, представи си, по средата на тоя сюрреалистичен хаос наречен игра, главният участник си ти (редом с всички останали). Боя се да ти кажа, че книжката с правилата е затрита. Механиките често са доста ръждиви, режещи и остри, затова се пази. Но едно трябва вече да си разбрал — игрите са, за да се социализираме, забавляваме, научим нови неща, прекараме качествено времето си с близки и приятели и безброй други причини. Така че помни: „Играй, печели и с приятели сподели!“

Източници:

Bell, K 2017 “Let the after party begin.”, the image on personal Instagram account, <https://bit.ly/2NWuyBk>
Eli, 2018 “Royal Game of Ur – Game of 20 Squares”, <https://bit.ly/2J56xcI>
Peter, A. 2016, “The Full History of Board Games”, <https://bit.ly/2pOBV3H>
Kess, 2018, “Do People Still Play Board Games in 2019? – {Are they Dying out?}”, <https://bit.ly/2Hyt2o3>
Knighton, A. 2015, “9 Celebrities Who Love to Play Board Games” <https://bit.ly/2TxHzHs>Robertie, B “Prince Alexis Obolensky – The Father of Modern Backgammon”, <https://bit.ly/2JkpFDJ>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *