Борба, независимост и настолни игри

Честит Ден на Независимостта на България – празник за всички българи!

Днес ще ви разкажем за няколко интересни исторически събития около темите за борба, независимост и настолни игри. На този ден – 22 септември 1908 г. в гр. Велико Търново с манифест княз Фердинанд е обявил Независимостта на България. Възможно е да ви звучи малко странно как сериозни теми като борба и независимост се свързват с настолните игри. Останете с мен до край, обещавам, че ще се постарая да ви е интересно и ще откриете връзката.

110 години независима България - Национален празник
снимка: Humans of Plovdiv

Борба за свобода и независимост

Първо, искам да започна темата с най-искрени поздравления към всички българи. Това са хората, които живеят в нашата скъпа родина Република България, а също така и хората в чужбина. Дори тези, които не са родени българи, но са открили в България своя роден дом. Всички сме изминали дълъг път от основаването на България през 681 г. от хан Аспарух. Път на борба за свобода, независимост и сигурност на картата на Европа в тези красиви ширини. И все пак сме запазили името си през всичките тези трудни години. Имало е падежи, но е имало и извисявания. Така до 1878 г., когато България се е освободила от Османската империя. Това не е било достатъчно понеже е имало свобода, но не и независимо царство или държава.

Поздравления за извоюваната и официално призната Независимост на България през 1908 г. в гр. Велико Търново. Така страната ни е отхвърлила всякаква връзка с Османската империя. А княз Фердинанд официално е приел титлата на “цар”. Може би се досещате, това прави 110 г. независима България.

Борбата и независимостта през 1908 г. по света

Снимка на създателката на играта Suffragette

Темите като борба и независимост по това време – около 1908 г. или началото на 20 век са били важни не само в България, но в целият свят. Например, през тази година жените във Великобритания и в частност Лондон са излизали на протести срещу наложените им ограничения. За тях е било забранено да изразяват своя глас, да участват в избори. Тези ограничения са накарали жените да се противопоставят като излязат на протести. Понякога се е стигало до спречквания с полицаи, сбивания и дори бомбени атаки. Борбата и независимостта са били изключително важни за жените през онези години, защото само така са можели да покажат, че и те са значими хора и имат мнение.

Настолните игри, свързани с историческите събития

Съществуват най-различни средства за изразяване – вестници, списания, книги и други. Вярно, настолните игри съществуват от преди Христа дори, но основно са имали едничката функция на развлечение. Всъщност в началото на 20 век дори настолните игри са били средство, с което хората да покажат мнението си и нагласата си към света. Така през 1908 г. е била създадена играта наречена Suffragetto, тоест “жена, борейки се за право на глас”. Тя съществува и до днес отново с целите за показване на една борба и разпостранение на знанието.

Настолна игра Suffragetto създадена в Лондон

Относно събитията по-горе като Денят на Независимостта, искаме да ви покажем, че има настолни игри, свързани с исторически събития. Също, че те са страхотно средство за изразяване, запознаване с тези събития и образоване на малки и големи. Такава е играта, създадена от ученици “Цар на историята. Тя показва по един интересен начин случки от Българската история.

Цар на Историята - Българска настолна игра

Намаления на настолни игри на български език

И тъй като е празник, ние от NASTOLA искаме да поздравим всички българи за Денят на Независимостта по специален начин. Затова сме ви приготвили промоция на определени заглавия, които са изцяло на Български език.

Намалени настолни игри на Български език - Ден на независимоста на България 2018

А ето и кои настолни игри на български език може да намерите в онлайн магазина на промоционална цена:

Промоцията на настолни игри на български език е 20% от стойността на цената и ще е активна до 30 септември или до изчерпване на количествата.

Нека всички отбележим празниците по един страхотен начин и усетим какво е да сме истински горди българи с историята и действията си!

Източници:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Обявяване_на_независимостта_на_България
https://kotaku.com/there-was-a-1908-board-game-about-women-fighting-cops-i-1823346670
https://pwp.gatech.edu/suffragetto/
https://store.bulgarianhistory.org/catalog/tzar-na-istoriata/


Ако ви беше полезно, моля харесайте и споделете.Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.