Фестивал на настолните игри "Настолен град 2019"

Настолен град 2019 през погледа на NASTOLA

23-24 февруари 2019 г., събота и неделя, се проведе фестивала на настолните игри в гр. Велико Търново – „Настолен град 2019“. Ние успяхме да го посетим и имахме щанд като изложители. В тази статия ще ви разкажа за „Настолен град 2019“ през погледа на NASTOLA – така както ние сме успяхме да видим събитието.

За фестивала

Откриване на фестивала

Настолен град“ се провежда за трета поредна година от фондация Да играем. В събитието участват автори на игри, издателства, магазини, клубове за настолни игри от страната и много хора, които просто обичат да играят. Тази година дори имаше автори и издателства от Румъния, представяйки някои нови игри за българския пазар.

Ден 1 – „Настолен град 2019“

Първият ден на фестивала започна доста бурно и така продължи до своя край. През цялото време на разположение имаше маси за свободна игра, а също така и демонстрации от автори на игри като The King of All Bards, DICEWIDEOPEN, Squirrel Attack, Imnia.

Разбира се, имаше и няколко турнира – Catan Big Game, Каркасон и Кингдомино.

Турнир по Каркасон.

Презентация на „Археолози срещу иманяри“

По време на игране на „Археолози срещу иманяри“.

Ние направихме презентация на играта “Археолози срещу иманяри”, а ето и малко информация за нея.

“Археолози срещу иманяри“ е нова семейна образователна настолна игра. Разработена от екипа на сдружение Archaeologia Bulgarica и публикувана за пръв път от издателство „Ноус“ през 2018 г.

По проекта са работили професионални български археолози – затова героите и ситуациите са близки до реалността. Играта ви пренася на картата на България, където обикаляте и търсите артефакти. „Археолози срещу иманяри“ дава представа и за работата на учените, и за престъпленията на иманярите. Както в живота, така и на игралното поле те са непримирими противници. А стигне ли се до сблъсък, няма гаранция, че добрият ще победи лошия.

Презентацията премина в няколко оспорвани игри. Основно се играе с хвърляне на зарчето, което определя ходовете на придвижване. В играта има голяма доза късмет.

Победители бяха понякога археолозите, а друг път – иманярите и винаги различни и интересни неща се случваха на участниците.

ВИЖ ОЩЕ: 41 полезни умения от настолните игри

Масата на геймърите

Играта е в разгара си.

Това беше една нова и страхотна идея –  в специално определена зона на фестивала можеше да се играят доста по-сериозни игри от любителите на хобито. Заглавията бяха специално селектирани стратегически настолни игри. За първия ден игрите на масата на геймърите бяха следните:

  • Concordia / Deus
  • Coimbra / Five Tribes
  • Wingspan / Viticulture
  • Robin Hood and the Merry Man / City of Gears

Първият ден на „Настолен град 2019“ завърши с тематично парти до зори и много хубави емоции.

Ден 2 – „Настолен град 2019“

Снимки от фантастичния куиз.

По време на вторият ден също имаше разнообразни и интересни неща в програмата. Отново бяха на разположение масите с автори на игри и изложители.

Турнирите бяха по „Squirrel Attack“ и Yu-Gi-Oh, а освен тях се проведе и фантастичен куиз. В него премериха сили няколко отбора и отговаряха на въпроси от различни категории – настолни игри, литература, кино, комикси и др.

Игри на щандовете за демонстрации

Щандът на NASTOLA.

Всички от изложителите, авторите и клубовете имаха на разположение маси за демонстрации на настолни игри, както споменах по-горе. А ето и някои от заглавията, които се играха:

Играта The King of All Bards в действие.

На нашия щанд освен някои от изброените игри, имаше и демонстрация на Escape Room Играта и новата версия с очила за виртуална реалност. В рамките на 15 минути посетителите на фестивала можеха да се потопят в демо версията на играта. Така те не можеха да разкрият цялата стая, но поне малко успяваха да видят от сюжетите и какво ги очаква.

Масата на геймърите

Вторият ден геймърите пробваха различни игри от предния ден, като:

  • Ethnos / Sheriff of Nothingham + Merry men
  • Rajas of the Ganges / Shadows over Camelot
  • Smash Up / Civilization: A New Dawn

„Смачкай ревюъра!“

Свободна игра на фестивала на настолните игри.

Отборно състезание, в което няколко участника играят заедно да победят представители от BigBoxGamers и Board Delights.

По време и на двата дни имаше също така пиксел-арт работилница, в която със специални материали може всеки да си направи различна по вид пиксализирана фигурка. А другото интересно място за посещение беше ескейп стаята на Logiscape.

ВИЖ ОЩЕ: Албум със снимки от събитието

В заключение

Фестивалът беше доста динамичен и интересен. Ние успяхме да се запознаем и поиграем с много посетители. Най-прекрасните моменти за нас бяха да видим как всички се забавляват и се социализират.

Разбира се, през 2019 г. ще има и други интересни фестивали, така че ако не сте успели да посетите „Настолен град 2019“, то може да отидете на някой от следващите. А ето и кои са те:

  • Sofia Board Game Weekend – фестивал в гр. София
  • Board with me – фестивал за настолни игри в гр. Пловдив
  • Varna Games Fest – фестивал в гр. Варна

Ще очакваме и следващото издание на „Настолен град“ през 2020 г., а дотогава – играйте и споделяйте забавлението от настолните игри.

ВИЖ ОЩЕ: 26 настолни игри, които си струва да пробваш през 2019


Ако ви беше полезно, моля харесайте и споделете.Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.