Настолни игри с децата от детска занималня Адива, София

Децата са най-прекрасното нещо на света. Ех, макар че понякога са доста своеволни и непослушни. Също така те си изразяват мнението свободно – нямат принципи и задръжки като нас големите. И още едно качество, в което те са несравними – голямото въображение и креативност. Защо днес ви разказваме за деца? Всъщност ние от NASTOLA бяхме поканени от учителите и децата на детска занималня Адива, гр. София. Част от екипа имаше възможността да присъства – в мое лице Ваня. Така на 27 юли имах удоволствието да се запозная с около 20 деца на възраст от 6 до 11г. Може би се досещате, децата много се вълнуваха и искаха през цялото време да играем настолни игри. Тук трябва да вметна, че и ние понякога се чувстваме като пораснали деца и ни се иска да играем по цял ден. Освен това, децата бяха много инициативни и с помощта на своите учители през изминалата седмица бяха създали свои настолни игри.

Децата от занималня Адива

Детска занималня Адива разполага с няколко места отворени в София. Всъщност вместо да се срещна само с една част от децата, успях да се запозная с всички тях в централната занималня. Както споменах по-рано, децата бяха на различна възраст от 6 до 11г. Имаше почти наравно момичета и момчета. В тази детска възраст момчетата изглеждаха малко по-щури, но всички си имаха своя чар. Впечатлиха ме като знаеха какво представляват настолните игри – не в термини разбира се, но си имаха представа. Бях подготвила малко полезна информация на достъпен за тях език, за да се запознаят по-подробно със света на настолните игри. А те са имали като задача през седмицата да създадат настолни игри. Ето някои основни неща, които споменах.

Кратка лекция за настолните игри

Настолната игра се състои от няколко основни характеристики: 1. Идея и цел – хубаво първоначално като се започва да има човек идея дали играта ще разказва за рицари, за принцеси или ще има хамбургери. В допълнение към идеята е важно самите герои да се стремят към нещо – съкровище, изкачване на някой връх или кой ще е най-бърз. Има най-различни варианти, но е хубаво това да бъде изяснено още в началото така че да знаят играчите какво се опитват да постигнат. 2. Начин на игра или още наричан “Механика” – някои основни са:
 • игра с карти
 • завладяване на територии
 • спечелване на най-много точки
 • достигане пръв до финалната точка
 • елиминиране на противника
 • кооперативна игра – всички участници играят с една обща цел – победата
 • печалба на ресурси
3. Правила – тук споменах на децата, че колкото и да не им харесва да бъдат спазвани, то правилата са нужни, за да се случват нещата. Така и в игрите е много важно да знаем как да теглим карти, с колко хода могат да се движат героите или по колко точки можем да спечелим. Ако тях ги няма  – би настанал пълен хаос, а игрите са все пак за разтоварване и приятно прекарване. 4. Завършване на играта и победители – тук се обявява кога и как  играта приключва. Споменава се кой става победител – играчът на финалната права или този с най-много спечелени точки, всичко е въпрос на избор. Все пак не е нужно да има само един победител, но е по-интересно. При кооперативните игри е важен отборният дух, за да могат всички да спечелят. Това беше краткото представяне и обясненията за настолните игри и техните компоненти. Изключително очарована бях да видя как децата слушаха с интерес и когато им задавах въпросчета, те взимаха участие. А някои още по-активни от тях си записваха всяко нещо. И не само децата бяха добри слушатели, но и техните учители, които също им даваха добър пример.

Настолните игри, творения на децата

След всички въпроси и последвалите отговори, дойде момента да разгледам настолните игри, създадени от самите тях. За щастие успях да направя и получа снимки на игрите от учителите, за да ги споделя сега с всички вас. Тези творения трябва да бъдат показвани и всички да им се радваме. Едно от момичетата – Мая, беше създала настолна игра за сладолед. Движиш се по числата спрямо какво се падне от зарчето и понякога попадаш на въпрос като “Коя е столицата на България?” – доста образователно. Целта на играта беше да спечелиш най-много точки, а тъй като това беше играта на сладоледа – точки се печелиха като попаднеш на квадратче със сладолед. Не ти се пада обикновен сладолед, а имаш шанса да изтеглиш от една чашка пълна с разноцветно изрисувани сладоледчета. Играчът събрал най-много от тях става победител. Настолни игри от деца Друга игра, която добре си спомням беше на едно от момчетата – Виктор. Играта се казваше “Гората на злия дървар”. Все пак момчетата харесват битки, предизвикателства и опасности, в които могат да покажат колко са силни – и тази игра беше такъв тип. Има начална точка, от която тръгват героите и трябва да преминат през куп препятствия като опасната гора.  Тази гора била известна, че има един дървар, който се появява случайно и всеки играч се опитва да не попадне на него. След това има блато и счупен мост, през които трябва да се премине. Победител става играчът пръв достигнал до финалната точка. Друга интересна игра беше “Магическата гора”, където пак се придвижваш с помощта на зарчето. Понякога може да се върнеш назад ако попаднеш на такъв квадрат. А също така може да спечелиш златен ключ и да преминеш няколко стъпки напред. Отново победителят е първият на финала. Настолни игри създадени от децата от детска градина Адива Мога да продължа да ви разказвам за много интересни игри, създадени от децата с малката помощ на учителите, но ще ви споделя направо снимки. Аз не се наех да кажа коя игра е най-хубава, защото според мен няма такава. Създадени са много страхотни настолни игри по света, така и игрите на децата – всяка си имаше своя чар и различни деца биха играли. Важно е да има по нещо за всеки.

Време за игри

Накрая, след разглеждането на многото техни игри, поиграхме известни настолни игри като Dixit (Диксит) и Kingdomino (Кингдомино). Останах учудена понеже голяма част от децата бяха запознати с тези игри или най-вече с вечната класика Dixit (Диксит). Те много я харесваха и поиграхме няколко пъти на нея. Обяснение и игра на настолната игра Диксит с децата Също така децата се порадваха на Activity (Активити) – несравнимо интересна и забавна игра за различни възрасти. В началото като дойдох видях как се делят децата на групички  – само момичета, само момчета, само от единия център Адива и подобни. Искам да кажа, че винаги се случва да има някакви разделения между хората. Дори и ние по-порасналите имаме своя групичка приятели или колеги, с които ни е приятно да си говорим или не. И въпреки, че има такива моменти – настолните игри сплотяват хората. Когато децата играеха, те истински се забавляваха и нямаше значение кой какъв е. Презентация на Кингдомино и Диксит на деца от детска градина в София Освен популярните игри като Dixit(Диксит), Activity (Активити) или Kingdomino (Кингдомино), на децата им показах и една игра творение на българския автор Никола Райков. Играта се казва “Приказка от два свята” и всъщност е изключително красива приказка-игра. При нея трябва първо да прочетеш част от историята и чак тогава ще ти се разкрие какви действия трябва да извършиш. Всички деца бяха очаровани от нея. Мога да кажа, че дори аз като пораснало дете много харесвам играта. Приказки от два свята настолна игра за деца Творци има навсякъде и някой ден може едно или дори няколко от тези деца да сътворят нещо невероятно за света. Както ви обещах в началото, ще ви споделя дали накрая децата бяха щастливи от цялото преживяване или разочаровани. Може вече да сте се сетили – бяха щастливи от преживените интересни моменти и от много игри. А аз отсъдих това само от техните усмивки. NASTOLA на посещение в детска градина Адива Моето основно мнение за децата е, че те са пълни с потенциал, който само чака да бъде развит. Аз наистина бях очарована от техните творения, затова нека не ги подценяваме.

Ако ви беше полезно, моля харесайте и споделете.2 коментара

 • Здравей Ваня,

  Попаднах случайно на статията. Много ми стана приятно, че си показала на децата „Приказка от два свята“ наред с такива класики в настолните игри. Въпреки че тя сама по себе си не е бордова игра се радвам, че децата (а и ти самата) са останали очаровани.

  Поздрави,
  Никола

  Отговор
  • Ваня

   05/09/2018

   Здравей Никола,

   Радваме се, че си видял статията и ти е харесала. Децата наистина грееха от щастие покрай играта. Поздравления за твоите творения!

   Поздрави,
   Ваня

   Отговор

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.