13+ Настолни Игри за Лято 2018

Летните дни са вече тук – слънчеви лъчи, жега и време за почивка. Това са и подходящите моменти за море, плаж, планина или пътувания. И кой не е щастлив, когато има време да си отпочине, да е с най-близките си хора и да прави каквото му харесва най-много? А на хората като нас (запалените по настолни игри) най-голямото желание е да играем и продължаваме да играем до края на почивката. Ех, някои неща могат да бъдат съчетани с други. Нека си представим, че отпуската идва след няколко дни и ние се приготвяме за море или планина. Разбира се, има разлика в нещата, които бихме сложили в багажа.

За морето например бихме взели:

Море 2018

 • хавлия
 • джапанки
 • плажно олио
 • малко летни дрешки
 • някои други важни аксесоари за всеки от нас

А за планината:

Планина 2018

 • по-плътни дрехи
 • маратонки или други удобни обувки за дълго ходене
 • яке
 • други основни неща

Една компактна настолна игра би била страхотно допълнение и към двата списъка. Определено би се вписала като верен другар за забавление в някой от летните моменти. Все пак великият автор Роалд Дал не случайно е казал:

“Животът е по-весел ако играеш игри!”

А ние, за да ви помогнем, сме ви подготвили няколко предложения за настолни игри, които са подходящи за летните дни. Взимаме в предвид, че лятото е време за почивка, забавление и пътувания. Според тези характеристики определихме и няколко основни критерии за избирането на игрите:

 • Настолни игри за забавление и разтоварване – Ще ви представим настолни игри, които са основно от категориите семейни и парти игри. Точно те са подходящи както за събиране със семейството, така и за група приятели.
 • Настолни игри с по-кратко време за игра – Смятаме, че този критерий е подходящ понеже се вижда резултата от самата игра по-бързо и играчите не се напрягат чак толкова да мислят статегии. По-скоро има ефекта на разтоварване и можеш да участваш още няколко пъти в същата или друга игра.
 • Настолни игри с карти и по-малко части в съдържанието – Игрите от този тип са компактни и удобни за пренасяне или игра на открито. А това всъщност са най-вече игрите с карти и тези, в които липсват малки части лесни за изгубване. Сигурно на повечето от вас се е случвало да се съберете за игра с приятели, увлечени сте от самата игра и накрая като я събирате не успявате да намерите някоя основна част. Да, тъжно е и на нас се е случвало и по тази причина слагаме този основен критерий.

След като ви обяснихме нашите критерии е време да ви покажем настолните игри, които смятаме за подходящи за лято 2018. В допълнение ще подчертаем за всяка една игра по какъв начин се вписва в описаните критерии.

А ето ги и в центъра на вниманието подходящите настолни игри за летните дни:

1. Кодови имена

Кодови имена - Цялата поредица

Кодови имена, Кодови имена: Картини или Кодови имена: Тандем – Тези игри са от една поредица, но всяка от тях си има собствен чар. В Кодови имена може да играете група приятели и основно според тайните кодови думи се целите да откриете шпионите. В Кодови имена: Картини пък имате пред себе си най-различни илюстрации, които се опитвате да разгадаете с помощта на кодовите съобщения. А Кодови имена: Тандем е създадена специално за двама и по нищо не отстъпва на предишните две версии. Отново трябва да се разкодират тайните думи като имате ограничено време. Всички тези игри са забавни, компактни са за пътуване и понеже са игри с карти по-трудно могат да се загубят части.

2. Експлодиращите котета

Експлодиращи котки - оригинална и цензурирана версия

Exploding kittens: Original edition и Exploding kittens: NSFW edition – Тези настолни игри са изцяло на английски език. Те са изключително популярни парти игри от една и съща поредица. Exploding kittens: Original е подходяща за всякакви групи от познати и непознати хора. Опитвате се да не попаднете на експлодиращо коте и да прехвърлите удара на някой друг играч. Докато в Exploding kittens: NSFW edition илюстрациите са абсолютно нецензурирани, много по-забавни са, но могат да смутят някои хора. Игрите са изключително забавни, изцяло с карти са и са много компактни за пътуване. Една игра преминава много бързо и увлекателно – около 20 минути.

3. Dixit и Dixit: Odyssey

Диксит и Диксит Одисей игри

Dixit и Dixit: Odyssey са с асоциации, които много развиват въображението и понякога помагат за опознаване между хората. Играта може да продължи повече от 30 минути, но е интригуваща. Играят се с карти, но самата кутия е малко по-обемна. При пътуване може да се вземат само картите в подходяща опаковка.

4. Стой далеч!

Стой далеч! - Парти настолна игра

Друга парти настолна игра, която е изключително интересна. Също така тя е кооперативна игра и е много подходяща за група приятели. Обаче не е много за семейна обстановка тъй като е хорър игра, тоест е по-страховита. Стой далеч се играе с карти и е доста компактна. Една игра продължава около 60 минути.

5. Кингдомино

Кингдомино - настолна игра за 2017

Модерна версия на класическата игра Домино. Избрана е за игра на годината през 2017 г. Кингдомино е интересна, може да се играе с приятели или в семейна обстановка. Също така е компактна за път и се играе с хартиени плочки подобни на карти. Действието на играта продължава 15-20 минути.

6. Хотел за буболечки

Хотел за буболечки - игра за деца

Интересна семейна игра, която може да се играе и от група приятели, които предпочитат по-кратки и леки настолни игри. В Хотел за буболечки разполагате със собствен хотел и се стараете да го напълните с необичайни гости – буболечките. Играта има състезателен характер за това кой ще бъде по-добрият хотелиер. Играе се с карти и е доста компактна за път. Действието протича в рамките на 15 минути.

7. Celestia

Celestia - Бордова игра

Готови ли сте да отидете на невероятно приключение на приказно място? Точно такова, за което може да си мечтаете по време на лятото. Celestia е семейна игра подходяща за малки и големи мечтатели и приключенци. Основно се играе с карти, но има и някои по-малки части, за които трябва да се внимава. Компактна е за пътуване и действието на игра продължава 30 минути.

8. Travelin’

Travelin - Настолна игра за пътувания

Играта е изцяло на английски език, но е страхотна за група приятели. Има съревнователен характер и много хумор. В Travelin’ през цялото време се пътува из Европа и се попада на различни забавни ситуации. Играе се за около 40 минути и съдържа само карти. Много е компактна и би била много интересна на т.н. backpackers.

9. CIV: Carta Impera Victoria

CIV - настолна игра

Игра с карти за постигане на монопол в една от шестте велики области за едно общество. В CIV: Carta Impera Victoria се използва и стратегия, но самото съревнование между играчите е доста интересно. Може да се играе от семейство или приятели. Продължава в рамките на 30 минути. Изцяло се играе с карти и е много компактна при пътуване.

10. Magic Maze

Magic Maze - Кооперативна настолна игра

Тази кооперативна игра е страхотна за компания приятели или семейство. Особено ако искат да се позабавляват и заедно да стигнат до победата. В Magic Maze попадате в мола и сте в ролята на странни същества. Целта ви е да вземете нужните ви предмети и да избягате преди да бъдете спрени. Играе се доста бързо – 15 минути понеже времето е основен фактор. Основно се играе с хартиени плочки и няколко дървени пионки, за които трябва да се внимава. Играта е компактна за пътуване.

11. Sheriff of Nottingham

Шерифът на Нотингам - Игра

Гарантирано забавление за група приятели, които искат да се поизлъжат малко. Винаги един от играчите влиза в ролята на шерифа, а останалите го лъжат като се опитват да пренесат ценни за тях стоки. Sheriff of Nottingham може да бъде и забавление за семейството. Играе се с карти и монети. Ако се играе на открито е добре да се внимава за монетите. Кутията е малко по-голяма, но картите могат да се принесат и без нея. Все пак не е за изпускане през лятото.

12. Spot it! и Dobble

Spot it! и Dobble настолна игра

Страхотни предложения за кратка игра и в същото време забавна. Предлагат се в много компактна кутийка. Може да се играе и от деца и от по-големи. Играта Dobble съдържа 55 карти с 8 символа на всяка от тях. Две карти могат да има по един символ, който е визуализиран на всяка от тях. Намерете го преди вашите опоненти!

13. UNO

Карти УНО - Настолна игра

Силно популярна настолна игра с карти. Също така е много компактна за взимане при пътуване. Може да бъде забавна за деца, а също и за големи хора. Действието на игра преминава увлекателно и бързо. Победител е онзи играч, който останал с една карта извиква „УНО“ при нейното изиграване. Комплектът съдържа 108 карти за игра.

Това са настолните игри, които смятаме за добра комбинация с почивка през лятото. Като допълнение искаме да ви представим кои от тях са подходящи за по-малък брой хора или за по-голяма група.

Игри подходящи за повече от 4-ма човека

Всички изброени игри могат да се играят в група от 4-ма човека. Настолните игри, които успешно биха се играли от повече хора, всъщност са и повече парти ориентирани.

 • Exploding kittens: Original edition и Exploding kittens: NSFW edition – Получава се по-забавно като се играе с максимум броя от хора – 5-ма
 • Dixit и Dixit: Odyssey – При тези игри също ефекта на забавление се получава с повече хора.
 • Sheriff of Nottingham – Играе се с минимум от 3-ма човека, но е истински интересна като сте максимум от 5-ма.
 • Стой далеч – Задължително се играе от минимум 4-ма човека, всички с обща цел победа.
 • Spot it! и Dobble – Бърза, забавна и не е нужно специално място за игра, в кутията ще намерите и допълнителни правила за още няколко игри.
 • UNO – Колкото повече, толкова по забавно!

Игри подходящи за повече от 2-ма човека

 • Кодови имена: Тандем – Тази версия на настолната игра Кодови имена е подготвена специално за двама играча, които да се впуснат в опасни шпионски мисии.
 • Хотел за буболечки – Приемете предизвикателството и станете успешни хотелиери!
13+ Настолни игри подходящи за лято 2018 - Парти и Семейни игри
Инфографика: 13+ настолни игри за лято 2018

Намалени игри за лятото

Вярваме, че тези настолни игри са новото важно допълнение към вашия багаж. И понеже лятото е време за моменти на щастие, а ние искаме да ви зарадваме – всички настолни игри, изброени по-горе ще бъдат на промоция. Тя се изразява в 15% отстъпка и важи до 27.08.2018 г. или до изчерпване на количествата.


Ако ви беше полезно, моля харесайте и споделете.Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.