Защо настолната игра е страхотен подарък?

Празниците наближават и настъпва момента да купиш подаръци на близките си. Рожденият ден на Румен, после този на Виктор през декември, че и Коледа и Нова Година с една сурия имени дни след тях. Ако и твоят календар е като моя, то или имаме едни и същи приятели, или и на теб ти е време да действаш.

Ние от NASTOLA знаем как би подходил. Просто е — отиваш в Google и задаваш търсене:

  • „подарък за мъже / жени / деца“,
  • „подарък за Коледа / празниците / рождени дни / имени дни“,
  • „коледен подарък на добра цена“,
  • „перфектният подарък“,
  • „подаръци идеи“,
  • „оригинален / уникален / универсален подарък“,
  • „подарък изненада“…

Добър подарък за мъже и жени - настолна игра от NASTOLA

… и все ще излезе нещо. Познахме ли подхода на част от вас? Познаваме метода, защото и ние сме го ползвали преди да разберем, че настолните игри са страхотен подарък за всеки. Затова те съветваме да насочиш енергията си в търсенето на перфектната бордова игра. Това е подарък, който напълно отговаря на зададеното търсене и с който ще уцелиш право в десетката!

Ето ти 3 добри причини защо бордовата игра е страхотен подарък:

  • Настолните игри се харесват от всеки — пол, възраст, интереси, за запознати или лаици, с всевъзможни цени и клас, тяхното разнообразие покрива всички тези критерии.
  • Настолните игри са последната мода от доста време насам и трендът продължава да нараства.
  • Настолните игри имат социален аспект и затова продължават да се купуват от най-различни аудитории — могат да се играят едновременно от заклети геймъри и абсолютни новаци, което е най-новото офлайн занимание.

Настолните игри се харесват от всеки

Бордовите игри са наистина универсални. Има настолки както за малки, така и за големи. Сред тях ще намериш „игри за тийнейджъри и подрастващи“, „семейни игри“, „игри за двама“, „парти игри“ и т.н. Следват и жанровете, свързани с дизайна и атмосферата на играта — фентъзи или фантастични игри, игри тип мистерия или хорър, шпионски игри и т.н. Списъкът изглежда безкраен.

Настолни игри за деца и възрастни
Настолната игра е страхотен подарък за деца и възрастни

На игрите са фенове както мъжката, така и женската аудитория. Отдавна замиращ мит е, че това е изцяло мъжко или пък момчешко занимание. При бордовите игри има страхотни заглавия, които ще играеш часове наред и няма да ти омръзнат, на добри цени. А ако искаш нещо голямо и епично, ще намериш и това.

Една бордова игра може да се играе едновременно от запалени по настолките маниаци и от хора, които за първи път участват в подобно нещо.

А разбира се може да се водиш и по най-простичкото правило — за подарък на любим човек вземи играта с артът и атмосферата, които смяташ, че най-много ще му допаднат. Ако знаеш, че харесва панди например, можеш да избереш „Такеноко“ и т.н.

Настолните игри са на мода

Няма значение дали си по-запознат с вълната, или не. Стига ти да знаеш, че игрите са наистина голям хит и са последната мода не само при геймърите, а изобщо. Това ги прави идеалният подарък.

„The Guardian“ пише, че интересът към настолните игри, наред с този към книгите и грамофонните плочи, показват завръщането на хората към „истинското“, встрани от дигитализацията. „Днес това е нещо много повече от коледни подаръци за децата“, казва Тони Хаямс, директор на UK Games Expo. Той обяснява, че бордовите игри са новият социален феномен, който свързва всички на една маса, дори различните поколения. Споделя, че е все по-трудно да намериш време встрани от компютъра, телефона и задълженията си, което да прекараш с приятели или семейство, но настолните игри ти дават точно това. С тях успяваме да правим нещо заедно, да общуваме и да се забавляваме.

Хаямс на място отбелязва, че настолната игра е финансово по-изгодна от компютърната. Вторият вид отдавна е свързан с т.нар. „in-app or in-game purchases“, които те принуждават да харчиш допълнителни средства по време на играта. От друга страна, еднократно закупената бордова игра е създадена с концепция, която ти позволява да я преиграваш много пъти и все още да е забавна и интересна, без да се налага да купуваш екстри.

Настолните игри имат социален аспект

Настолните игри имат социален аспект и затова са чудесен подарък. Те имат дълъг живот т.е. преиграваемост. Освен това идва зима… а какво по-хубаво от топло домашно събиране със семейство и приятели на по готино настолно заглавие?

Ако се замислиш, това е най-добрият възможен подарък, защото едновременно е личен за празнуващия, но и общ за цялата ви компания.

Настолни игри има социален ефект
Снимка от настолната парти игра Travelin’

Освен това, подаръкът трябва да е нещо, което си сигурен, че ще се хареса, но и да се запази елемента на изненадата. Е, настолна игра определено може да е изненадващо, ако човек досега не е играл или получавал такава. Но и шансовете да се хареса са големи защото можеш да избереш заглавие, което да пасва на възрастта и интересите на човека, за когото е играта.

Част от най-разпространените имена могат да се намерят във физическите книжарници. Най-новите и интересни заглавия обаче са налични предимно онлайн. Ние от NASTOLA се опитваме да допълним невъзможността да се докоснеш наживо до играта с добри описания на продукта и елементите му, съвети как се играе, подплатени с рейтинги, мнения и реални снимки, така че шансът да сбъркаш е по-малък. Не на последно място е и плюсът, че с опцията за доставка играта може да дойде направо на адреса ти или на този, за когото е подаръка.

Коя игра да избереш за подарък?

И понеже е ясно, че празници винаги ще има, авторите на бордови игри са се подготвили — веднъж подарил страхотно заглавие на любимия човек, което да е харесал, много вероятно е да намериш разширение на играта за следващия повод! Да не споменавам и страхотните аксесоари на повечето игри — отново уникален подарък.

Коя настолна игра е подходяща за подарък?
Настолната игра е страхотен подарък, когато е поднесен с отношение

Съвети с точни заглавия на игри и разширения, които стават за страхотни подаръци, ще намериш в статиите, предстоящи следващите седмици. За момента искаме да ти дадем основните препоръки, които четеш тук. Смятаме, че те са достатъчни, за да ти помогнат да избереш страхотен подарък.

Защото настолните игри са повече от подарък

С колегите ми от NASTOLA обсъждахме надълго темата. Установихме, че сме подарявали настолни игри за рождени и имени дни, за Коледа и Нова година. Някои от нас пък са получавали такива. И постепенно разбрахме, че личният ни опит с това ни е показал нещо важно. Това са усмивките по лицата на хората, когато в ръцете си държат такъв изненадващ подарък. Понякога той е предварително очакван и радостта е още по-голяма. А общото при всички, което идва след това, е най-ценно — това са честите събирания, смях и забавление. Настолните игри са повече от подарък, когато бъдат поднесени по правилния начин. Стараем се да опаковаме и поднесем игрите по един специален начин, така че всеки човек докоснал се до тях да се почувства специален.
Съветвам  те да разгледаш заглавията отрано. Разбира се, традиционния чифт чорапи не е нужно да отпада, стига само да е подкрепен с оригинална и правилно подбрана бордова игра!

Настолни игри са нещо повече от подарък

ВИЖ ОЩЕ: 18 бързи настолни игри за всеки офис

Boycott-Owen, M. (2018), After books and vinyl, board games make a comeback; Tabletop games join trend for ‘the real thing’ over digital – and for having fun with other people, проверено на 11 ноември, 2018, <https://bit.ly/2wEwY2v>


Ако ви беше полезно, моля харесайте и споделете.Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.