Ревю: Travelin’ около Европа за 12 € и 30 минути – печеливши ходове и стратегии [част 2]

Дойде моментът, в който ще ви покажа 2-та част от ревюто на парти играта за пътуване Travelin’. Ако все още не сте прочели Travelin’ около Европа за 12 € и 30 минути – съдържание и правила [част 1], то тук може да го направите. Подготвил съм ви няколко добри стратегии и ходове, с които може да спечелите играта. Готови ли сте да доминарате на картата на Европа?

Бордовата игра Travelin в България

Печеливши ходове и стратегии

Посети пръв 5 страни

Ако първи посетиш 5 страни, играта приключва и се броят точките. Не е задължително да си победител — това че първи си обиколил въпросните 5 държави, единствено поставя край на играта, но не ти дава победата на тепсия. Това, което обаче определено подсилва шансовете ти, е фактът, че ако бързо осъществиш тази стратегия, останалите най-вероятно ще са посетили 3 страни най-много. А разковничето е правилото, че първият с 5 държави получава бонус 5 точки. Ето това, приятелю, ти носи купата.

Цели се към страни с много точки

Стратегия е да събираш не какви да е страни, а тези, които ти носят най-много точки. Така независимо че някой може да събере 5 държави по-бързо от теб, ти ще си напред с точките. Не забравяй само, че първият обиколил 5 страни, има бонус 5 точки, затова се подсигури с някоя прецакваща карта, която да му смъкне поне 5 точки накрая — а такива има достатъчно!.

Стой в центъра на картата

Не е зле да се намираш в държава в централна Европа. Това ще ти е от полза, тъй като ще са ти необходими по-малко карти транспорт, за да се придвижваш към други страни — представи си какво ще е да си във Великобритания и да искаш да отидеш чак в Русия! Разбира се самолетът спокойно те отвежда до там, но самолетите в тази игра не растат по дърветата. Нито пък правят това в живота. Самолетите са във въздуха. Те летят. Почети малко, не се излагай.

Присвоявай и владей

Друга стратегия е винаги да се стремиш да посещаваш страни в центъра на картата, за да можеш по-умело да използваш определени карти действие, които ти дават правото да си присвоиш държава, вече изиграна от друг участник и съседна на държава, изиграна от теб. Така печелиш и точките на откраднатата държава, и страха на противника! Помни само едно: можеш да крадеш карти държави от другите играчи, но ако имат само една карта държава, тогава нямаш право да ги тормозиш. Дори тази игра си има граници.

Как да се защитиш от саботаж

Добра стратегия е винаги да имаш едно наум, че някой в тази игра ще иска да те прецака, също както в живота. Затова са картите “дипломатически имунитет”, към които те съветвам да се целиш и пазиш в ръката си, защото това е начин, по който да се защитиш от саботаж.

Е, това са основните стратегии, които са сравнително сигурни в тази игра и може да следваш, независимо какви карти ти се падат при всяко теглене. Играта има своята доза късмет, защото все пак е игра с карти и не се знае какво ще изтеглиш. Затова последният съвет, който мога да дам е: бъди гъвкав и действай според момента и картите в ръката си. И винаги следи на какъв етап от развитието си са останалите участници — това е може би най-ценното!

Travelin board game - Tricks and Tips

Положителни впечатления

Играта освен смешна и коварно удовлетворяваща е и образователна, а това я прави страхотен хибрид между полезното и забавното. Последният израз обикновено е най-клишираният похват, с който съм виждал държавни институции да правят вяли опити да представят нещо изключително скучно за интересно. Това ме е карало да вярвам, че “полезното и забавното” е някакъв тъмно оранжев еднорог с пиратска превръзка, който никога не можеш да засечеш по улицата в квартала — абе, нещо дето го няма, сещаш се. Но оказва се, всички сме се лъгали — “It’s alive!”.

Travelin’ ми помогна най-сетне да запомня местоположението на Лихтенщайн, която неуката ми глава постоянно поставяше до Германия. Да не говорим за безумния факт, че абревиатурата на Естония е “ЕЕ” — доста шашаво, а?! Може да изглежда малко сухарско, извадено извън контекста, но е факт, че е по-добре да знаеш коя държава къде се намира, какви са флагът и абревиатурата й, отколкото да не знаеш. А Travelin’ ще те научи на това, без даже да разбереш.

Не на последно място рисунките са страхотни и са истинска наслада за окото. Също така е голям плюс, че играта е компактна и лесно се побира в чанта или раница. Това често е спасявало приятелите ми от скучни следобеди с мен. В тази връзка, играта е идеална за използване по време на пикник или къмпинг.

Неща, които не ми харесаха толкова

Картите на Европа са сгънати в кутията на играта. Това може да не допадне на педантите, развили до болезнено състояние желанието си да запазят всяка част от настолните си игри изрядни като че сега са излезли от магазина. Но дори за моя изненада се оказа, че картите са доста издръжливи, стига разбира се да се отнасяте с тях с полагащото им се уважение*.

Също, възможно е понякога играта да продължи по-дълго от посоченото време за игра на кутията — особено ако участниците са повече. Това може да се окаже изненадващо, затова имайте го предвид.

*Не късайте, не горете, не плюйте и не докосвайте с мръсни, мазни или мокри ръце. Преди употреба, прочетете книжката с правилата.

Заключение

Играта е идеалната комбинация между цена, времетраене и игрова механика. За изгодната си цена, Travelin’ ти предлага златната среда за геймплей — от 15 до 45 минути в зависимост от броя на играчите,— както и немалък набор от стратегии за прилагане + неочаквани обрати с подлите си карти действие и голяма доза хумор, основан на неизменните стереотипи на нашите мили европейски държави.

Travelin оценка на играта


Ако ви беше полезно, моля харесайте и споделете.Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.