Travelin Настолна Игра - Ревю

Ревю: Travelin’ около Европа за 12 € и 30 минути – съдържание и правила [част 1]

Време за подредба:
До 5 минути

Време за игра:
15 до 45 минути в зависимост от броя на участниците

Дизайн:
Дизайнът е цветен, забавен и игрови. Хумористични фрази саркастично се закачат със стереотипите на всяка от европейските страни, а изпипани рисунки изпъстрят картите за игра редом до знамената на държавите.

Сложност:
Обяснява се за не повече от 10 минути.

Тематика на играта:
Пътувай из Европа, запаси се с дипломатически имунитет, спечели златен паспорт, посети пръв 5 страни на континента и спечели в надпреварата, преди да са успели да ти пробутат развален кебап!

Каква е играта и за кого е:
Играта е за хора, които обичат да пътуват, които нямат против игри с прецакващи карти — особено когато ги дават на противника — и които искат да се забавляват.

Вероятност да се скараш с приятелите си или ниво на прецакване:
Открил съм, че няма по-добър начин да разбереш дали харесваш хората, или ги мразиш, от това да пътуваш с тях.“ — Марк Твен
Аз пък съм открил, че няма по-добър начин да разбереш дали хората те харесват, или те мразят, от това да играеш Travelin’ с тях.” — Иво Ганчев

За автора:
Ели Лестер - Автор на настолната игра за пътувания Travelin
Историята на създателя на играта, Ели Лестър, е не по-малко любопитна от работата му. Той не е просто обикновен дизайнер на настолни игри. Той е американец, който решава да се премести в Румъния по любов. И точно работата му в “Midland Hostel” в Букурещ му служи за вдъхновение при създаването на Travelin’. Поради многото си разговори с най-различни хора и личните пътувания из Европа е решил да разгърне чара на стария континент в тази изключително забавна настолна игра. Днес продължава да живее в Букурещ и да прави това, което обича — още настолни игри, които да радват нас, любителите, по света.

Let’s Travelin’

Все още е лято, време за ваканция, забава и разбира се… настолни игри! Заслужава ли си обаче да изкараш свободното си време в града — дори и да е по приятен начин в компанията на любимата настолка, — когато вместо това можеш да пътуваш?! Всъщност, откакто има Travelin’, този въпрос не е толкова риторичен, колкото изглежда. Да, Travelin’ — това е играта, с която можеш да пропътуваш цяла Европа с приятелите си, да научите абревиатурите, знамената и местоположението на всички държави и да не похарчите повече от 12 евро! Уверявам, че преживяването си заслужава, защото Travelin’ е “the new kid on the block” и, повярвайте ми, хлапето е от готините!

Travelin’ – кутия, карти и правила

Съдържание

Travelin’ е настолна игра с карти, която съдържа 110 карти за игра, 4 малки географски карти на Европа, принтирани на гланцирана, цветна хартия и книжка с правила. От всичките карти за игра, които виждаш на снимката горе:

 • 47 са карти държави,
 • 28 — карти транспорт,
 • 25 — карти действие,
 • 7 — карти специално действие.

Четирите карти на Европа са сгънати и гланцирани, по една за всеки играч. Любопитното е как на кутията е обозначено, че играта е за 2 до 5 човека, но картите на Европа в кутията са 4.

Посещавайки сайта на NASTOLA, можеш да свалиш PDF карта, която да ползваш на телефон или таблет, или да принтираш допълнително.

Правила

Разгледах картите за игра, за да се запозная и с тях. Оказа се много простичко, трябва само да знаеш, че има няколко вида карти и те изглеждат така:

Обяснение на картите в настолната игра за пътуване из Европа - Travelin'
Всички видове карти в настолната игра Travelin’

Държава: всяка носи различен брой точки, като най-малкият е 0, а най-големият е 10. Освен това, към всяка държава има действие, което може да се изиграе еднократно по време на играта (освен ако изрично не е посочено друго). Например, когато вече си посетил Великобритания, можеш да използваш действието на картата по време на хода си, ако нямаш карта действие в ръката или имаш недобра такава. Така например с Великобритания можеш да погледнеш ръката на някой от участниците и да избереш карта, която да изхвърлиш в купчината “изиграни карти” до тестето в средата.

Действие: по време на хода ти може да бъде или пътуване до държава, или нещо друго, което да ти донесе бонус точки / да вземе точки на противника. С картите транспорт се пътува от една страна до друга. За да стигнеш до желаната от теб държава е необходимо да имаш картата й в себе си + една или повече карти транспорт да те отведат до там (можеш да комбинираш различни транспорти, това не е проблем).

Специални карти: могат да се играят по всяко време на играта и те НЕ хабят правото ти на действие по време на твоя ход. Това е така, защото обикновено се ползват за защита, когато някой те нападне. На тях също има описание, разясняващо какво прави конкретната карта.

Целта на играта е простичка — всеки участник трябва да пътува из Европа и да успее пръв да обиколи 5 държави. Всяка държава носи различен брой точки. В момента, в който някой посети 5 страни, играта приключва и се броят точките, за да се види кой е победител, като съвсем не е задължително първият приключил да спечели — това единствено слага краят на играта.

Точки се трупат по няколко начина:

 1. Чрез пътуване до различни страни, като всяка страна носи броя точки, обозначен на самата карта.
 2. Чрез изиграване на определени карти действие, на които е изписано, че дават допълнителни точки към крайното преброяване
 3. Чрез определени карти действие или специални карти, които дават правото на играч да открадне държава от друг участник — по този начин открадващият си присвоява точките на откраднатата държава

Докато се стремиш да си първенец в достигането на 5 държави и трупаш точки, междувременно можеш да играеш и подли карти действие, които да прецакат останалите участници. Все пак това е една от стратегиите на играта и моя любима черта у нея.

Подредба на играта

 1. Раздаваш по 8 карти на играч
 2. Останалото тесте с карти поставяш в средата на масата, обърнати с лицето надолу
 3. От него вземаш най-горните 3 карти и ги поставяш встрани от тестето — това е т.нар. “пазар”

Начало на играта

Преди същинската игра да започне, всеки участник избира по една държава от картите в ръката си, от която пътуването му ще започне. Това ще е първата му от общо 5 държави, които ще трябва да посети по време на играта и точките, които му дава ще се броят. В зависимост от стратегията, която ще приложиш, е добре да избереш или страна, която е по-централна, за да си близо до останалите държави, или страна, която ти носи по-голям брой точки.

Не забравяй, че настолката е подла и държавите, до които пътуваш може да ти бъдат отнети в хода на играта. Затова държавата, избрана за начална дестинация, е важна, защото тя е единствената, която никой не може да ти отнеме.

В случай, че някой от играчите няма нито една държава в себе си след първоначалното раздаване на картите — може да се случи, макар и рядко, — злочестият участник изхвърля картите си на купчинка до тестето в средата и тегли нови 8 карти.

Travelin обяснение на всички действия в един ход
Всеки ход се състои от 3 части

Всеки играе своя ход и играещите се въртят по посока часовниковата стрелка. А всеки ход се състои от 3 части:

 1. Теглене: една карта от пазара (в случай, че има такава, която ти харесва) ИЛИ на двете най-горни карти от тестето в средата (тук теглиш на късмет, ако никоя карта в пазара не ти допада), ИЛИ на най-горната (една) карта от купчината “изиграни карти” до пазара (ако там има нещо, което много искаш). Помни, че няма ограничения с колко карти в ръката ще се окажеш — независимо дали имаш много, или си без нито една, играта продължава.
 2. Изиграване на действие: Това се прави, ако имаш какво да изиграеш т.е. стига да имаш необходимите карти в ръката си, можеш да посетиш държава ИЛИ да изиграеш друга карта действие — трябва обаче да избереш, не можеш да направиш и двете. Също има карти действие, например, които ти дават право да теглиш допълнителни карти от тестето още на момента + да изиграеш още едно допълнително действие по време на текущия си ход, яко, нали?! Така удължаваш хода си и можеш много да си помогнеш или, още по-добре, можеш много да навредиш на съперниците си!
 3. Изхвърляне на карта в купчината “изиграни карти” — и не забравяй да го направиш, колкото и да ти се иска да задържиш всичкия транспорт и държави за себе си.

Е, това е всичко — вече си готов за луда надпревара за държави, където зад всеки ъгъл дебнат карти като “България — официално, най-нещастната страна в Европа”, “Германия — изцяло всички, изцяло сериозни, през цялото време”; и още: “развалени кебапи”, “врачки”, “съмнителни таксиметрови шофьори”, “кичозни сувенири” и един “златен паспорт” за победа!

ВИЖ ОЩЕ: Ревю: Exploding Kittens Наръчник за Оцеляване

Остани с мен и във втората част на ревюто, в която ще ти покажа някои печеливши ходове и стратегии, а също и ще дам моята оценка за играта.

Travelin’ около Европа за 12 € и 30 минути – печеливши ходове и стратегии [част 2]


Ако ви беше полезно, моля харесайте и споделете.Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.