Основна настолна игра

Azul е обявената за игра на 2018 година в престижната класация Spiel des Jahres. Семейна настолна игра, в която се изисква да вложиш малко стратегия и логика. Играта има уникални по дизайн керамични плочки, с които трябва да украсите кралския дворец Евора в Португалия.

Семейна


Английски
8.0
Рейтинг
Изчерпана наличност
Код: EN00032
74.90лв.
Ех... някой ви изпревари! Продуктът, който търсите не е наличен в момента, може да направите запитване - ако е възможно, ще го доставим в срок от 7-10 работни дни без оскъпяване.

Доставка

Как ще доставим поръчката?

На територията на България доставките до адрес или офис се извършват със Спиди и Еконт.

Каква е цената на доставката?

Доставката до офис на Спиди е 3.35лв. и 5.61 лв. до офис на Еконт. При поръчка над 50лв., доставката е БЕЗПЛАТНА до офис на СПИДИ.

Какъв е срокът за доставка?

95% от поръчките се доставят за 1 работен ден, тоест ако поръчате днес до 16:00ч., утре играта ще е при вас.

Има ли опция за преглед преди плащане?

Изпращаме поръчката с възможност за „Преглед“ и „Тест“. Това ви позволява да отворите пратка и в рамките на 15 минути да огледате продукта, след което да прецените дали да го закупите.

Доставяте ли до чужбина?

Предлагаме и доставка до чужбина с Български пощи. Срокът на доставката е между 20 и 35 дни, но са възможни и отклонения, за които ще Ви уведомим.

Плащане

Към момента предлагаме възможност за плащане с наложен платеж на куриер при доставка, опция за плащане онлайн с карта през PayPal и извършване на банков превод на посочения в IBAN в Общите условия.

Връщане

Всеки продукт може да бъде върнат или заменен с нов в рамките на 14 дни след получаване на покупката. Желание за подмяна или връщане може да бъде заявено на място пред куриера, доставил поръчката или в рамките на 14 дни на pishi@nastola.bg.


Цялата информация за доставка и плащане.


Azul: българско издание е в наличност.

Името на играта Azul идва от наименованието на керамичните плочки (azulejos), които са основният елемент в настолната игра. Оригиналните плочки са били в бели и сини цветове. Те са били създадени от дизайнерът Муурс (Moors). А с тях са украсявани дворците в Испания.

По време на една от визитите си в Южна Испания, португалския крал Мануел I видял изключителната красота на тази керамика. Кралят бил зашеметен от тази невиждана красота. Щом се върнал в своя дворец в Португалия, веднага заповядал да бъде декориран със същите керамични плочки. Така в Azul става ваша задачата да украсите португалския дворец с тази красива керамика.

Azul е семейна настолна игра, но е нужно да се използва стратегия за това кои керамични плочки ще бъдат избрани и как ще бъдат подредени. Целта на играта е да спечелите най-много точки.

Действието на играта продължава в няколко рунда като всеки от тях се разделя на 3 фази:

 • Оферта на фабриката
 • Облицоване на стената
 • Подготовка за следващия рунд

В първата фаза всеки един играч взима керамични плочки от фабриката -в случая това са кръглите поставки, върху които има разнообразни цветове плочки. Играчите имат право да вземат или от кръглите поставки, или от центъра на масата. Взимат се всички плочки от един и същи цвят. Ако те биват избрани от фабриката, то останалите цветове се изчистват в центъра на масата. Щом някой вземе за първи път плочки от центъра, тогава той взима маркерът за започващ играч и го поставя върху своето игрално поле - в квадратчетата на подовата линия.

Azul има няколко основни характеристики за това как се нареждат взети керамични плочки върху стената, тоест игралното поле на всеки играч:

Керамичните плочки винаги се поставят една по една от дясно на ляво върху линията на шаблона.

Ако на шаблонната линия вече има поставени плочки от определен цвят, то могат да бъдат добавени елементи само от същия цвят.

Когато всички места на една шаблонна линия са запълнени, тя се смята за завършена. В случай, че имате повече плочки отколкото можете да наредите, те се поставят на подовата линия.

А какво представлява и самата подова линия? Тя се използва като място за изчистване на всички плочки, които не искате да използвате или нямате място да поставите, но сте ги взели от фабриката или центъра на масата. Те се считат за неуспешно поставени на кралската стена, паднали на пода и носят минусови точки.

Тази фаза приключва щом свършат плочките във фабриката и в центъра. Преминава се към облицоването на стената.

Тук при облицоването всеки играч премества своите керамични плочки от шаблонната линия към стената. Започва се от горе надолу и се приключва щом всички редове на стената са запълнени. Стената има точно определени места за различните цветове керамични плочки. Ако някоя не пасва на реда, то тя се изхвърля. А в случай, че остане някой ред на шаблонната линия неизползван, ще може да се използва в следващия рунд.

Също така в края на тази фаза се извършва разпределението на точки. Всеки цвят, поставен правилно, носи определен брой точки. А в допълнение съчетанията от няколко плочки увеличават точките. Не забравяйте, че бихте получили минусови точки от подовата линия.

Последната фаза е подготовката за следващия рунд. Ако никой не е успял да завърши ред на стената с 5 последователни плочки в правилен цветови ред, то играта продължава. Играчът, който притежава маркера за стартов играч, запълва всяка фабрика с по 4 плочки вземайки от торбата. След това се продължава към новия рунд.

Както разбрахте, играта приключва щом един участник запълни поне един ред от стената с 5 последователни керамични плочки. Тук в края на играта също могат да бъдат добавени точки и това ще бъдат бонус точки за допълнителни заслуги.

Победител става играчът с най-добре облицована стена и всъщност този с най-много спечелени точки.

Награди и отличия

 • 2018 Spiel des Jahres Winner
 • 2018 Spiel des Jahres Nominee
 • 2018 Origins Awards Best Family Game Winner
 • 2018 Origins Awards Best Family Game Nominee
 • 2018 Mensa Select Winner
 • 2018 As d'Or - Jeu de l'Année Winner
 • 2018 As d'Or - Jeu de l'Année Nominee
 • 2017 Meeples' Choice Nominee
 • 2017 Golden Geek Most Innovative Board Game Nominee
 • 2017 Golden Geek Board Game of the Year Nominee
 • 2017 Golden Geek Best Strategy Board Game Nominee
 • 2017 Golden Geek Best Family Board Game Winner
 • 2017 Golden Geek Best Family Board Game Nominee
 • 2017 Golden Geek Best Board Game Artwork & Presentation Nominee
 • 2017 Cardboard Republic Architect Laurel Winner
 • 2017 Cardboard Republic Architect Laurel Nominee

Разширения

Azul: Joker Tiles (2017)

Правила

Изцяло на Английски език. 

Видео: Как се играе Azul в 4 минути на Английски

Видео: Преглед и как се играе Azul на Английски

Характеристики на играта
Тип семейна, стратегическа, абстрактна
Година на издаване 2017
Брой играчи 2-4
Времетраене 30-45
Подходяща възраст 8+
Board Game Geek Оценка 8
Сложност 1.84
Teгло 1.5 кг
Размери 26 х 26 х 7 см

Напиши мнение

Внимание: HTML не се допуска!
Тагове: Azul
Свързани продукти
Препоръчано за теб