13+ семейни настолни игри, с които времето лети

13 семейни настолни игри

Малко неща са по-хубави от добре прекарана семейна вечер. Е, може и да не са малко неща, но това не е важно. Важно е какво правите, за да увеличите броя на тези вечери. Дали ще гледате филм, или ще си разказвате истории. Дали ще излезете на вечеря, или ще си останете вкъщи, за да поиграете на някоя настолна игра. Едва ли ще намерите добри ресторанти или филми в статията, но гарантирано ще намерите готини 13+ семейни настолни игри, с които времето лети!

1. Пандемия

Пандемия настолна игра
Пандемия е семейна кооперативна настолна игра

Актуално, а? Пандемия не е от най-лесните, но определено е много зарибяваща. Изпълнена с болести, инфекции, пътувания, изследвания и, ако успеете да се справите, ваксини! Пандемия получава купища награди през последните години и определено заслужава всяка една. Влезте в ролята на част от контролен отбор по болестите. Изобретете ваксина, с която да спасите човечеството (но може и да загинете геройски преди да успеете). Играйте така, все едно бъдещето на хората наистина зависи изцяло от вас! 

2. Кодови имена

Кодови имена настолна игра с асоциации
Кооперативна игра на асоциации за цялото семейство

Играта има няколко различни версии и всяка от тях може да стане новото ви семейно забавление. Станете част от шпионска мисия, бъдете координатор или полеви агент. Изпращайте кодирани съобщения, но внимавайте и мислете бързо, защото времето тече, а враговете дебнат отвсякъде. Можете да комбинирате версиите на игрите (Кодови имена и Кодови имена: Картини) или да ги играете самостоятелно. Побързайте и открийте убиеца! 

3. Azul

Азул настолна игра - 13+ семейни настолни игри
Игра на годината за 2018

Името на играта Azul идва от наименованието на керамичните плочки (azulejos), които са основният елемент в настолната игра. Оригиналните плочки са били в бели и сини цветове. С тях са украсявани дворците в Испания. По време на една от визитите си в Южна Испания, португалският крал Мануел I видял изключителната красота на тази керамика. Щом се върнал в своя дворец в Португалия, веднага заповядал да бъде декориран със същите керамични плочки.

Така в Azul става ваша задачата да украсите португалския дворец с тази красива керамика, но е нужно да се използва стратегия за това кои керамични плочки ще бъдат избрани и как ще бъдат подредени. Правилата не са сложни, а играта е много зарибяваща. Със сигурност трябва да я играете поне веднъж! Към основната игра може да добавите и разширението Azul: Crystal Mosaic, с което да направите играта още по-вълнуваща.

4. Takenoko

Такеноко - 13+ семейни настолни игри
В Takenoko трябва строите реки, за да накарате бамбука да расте

След дълги и продължителни спорове, дипломатическите отношения между Япония и Китай най-сетне са възобновени. За да отпразнува това, Китайския Император подарява на Японския си колега свещено животно – Панда – символ на мира. На вашето семейство се пада задачата да пазите и отглеждате пандата. Но внимавайте! Ще бъдете изненадани колко храна ще ви е необходима, за да я изхраните и колко капризна може да бъде една панда.

5. На Вуте да му е зле

13+ семейни настолни игри - На Вуте да му е зле
Играта, в която не е важно на вас да Ви е добре

Готов ли си да завладееш панелката? Една забавна игра с леки механики и голяма преиграваемост. В играта „На Вуте да му е зле“ влизате в ролята на съседи в панелен блок и целта Ви е да изгоните всички съседи и да завладеете панелката. Всеки играч получава хапчета за глава и след всеки удър по нервната система, който не сте успяли да предотврати трябва да изпиете хапче, с което да успоите нервите си. Играта може да се играе с различен брой играчи, което е предимство.

6. Ticket to Ride: Europe

Ticket to Ride: Europе игрално поле
Играта, в която ще трябва да смятате много

Ticket to Ride е класика в семейните игри, а тази версия ви предоставя шанса да опознаете по-добре картата на Европа. В играта построявате маршрути като използвате влакове. Колкото по-дълъг е маршрутът, толкова повече точки ще спечелите. Самата игра няма разширения, но има супер много различни версии. 

7. Каркасон 2.0

Семейна настолна игра, с която времето лети - Каркасон
Каркасо̀н е град в южна Франция

Каркасон е от онези игри, които не те ангажират прекалено. Перфектна за семейна вечер. Играете и си говорите междувременно. Няма особени стратегии, което я прави подходяща и за деца. Можете и да добавяте разширения към играта, но не прекалявайте, за да не стане прекалено дълга и да ви омръзне. 

8. Цитадели

Настолна игра Цитадели
Една игра за средновековни градове, благородници и ингриги

Цитадели се превръща в голям хит малко след излизането си, което довежда до появата на разширение! Има я на над 25 езика! В Цитадели играчите се състезават за престижната титла майстор-строител. За да се докажете, че сте достойни за нея, трябва да строите сгради чрез тайно избиране на персонажи и използването на уменията им по най-ефективния начин. Една част от тях ви носят нужното за строежите злато, но друга ви позволява да прилагате подли номера на опонентите си. 

Само най-забележителният град ще донесе на своя създател титлата майстор-строител! 

9. Криминални хроники

Криминални хроники настолна игра
Играта изисква безплатно приложение, което е достъпно в Google Play и App Store

Криминални хроники ще ви пренесе в безсънния Лондон, където ще станете детектив, разследващ множество случаи. Доказателствата и мотивите са ключът към затварянето на заподозрените зад решетките. Открийте скритите улики на местопрестъплението, за да разкриете нишката, водеща към истината! Готиното на играта е, че не се играе само с компонентите, които са в кутията, а и с мобилно приложение и виртуална реалност. Не е подходяща за малки деца, но при по-големите ще стане хит със сигурност! 

10. Фотосинтеза

Фотосинтеза настолна игра - 13+ семейни настолни игри, с които времето лети
Кой не мечтае за собствена горичка

Помагайте на природата и печелете точки. Отглеждането на собствена гора съвсем не е лесно и това определено ще ви стане ясно във Фотосинтеза. В играта има различни видове дървета, всяко от които има собствени особености за отглеждане. Преминете през всички етапи на отглеждане на едно дърво. Грижейки се за дърветата да получат най-много светлина, създайте най-прекрасната гора. Освен забавна и стратегическа, играта е и супер полезна за по-малките играчи.

11. Лукави лисици

Снимка от разширението „Лукави лисици шпиони“

Лукави лисици е стратегическа игра на карти, в която трябва да надхитриш другите играчи… Кхъм… лисици. Играта е подходяща както за големи, така и за малки, лесна е за научаване, стратегическа е и същевремeнно супер забавна!

Добави още динамика към своята игра с „Лукави лисици шпиони„. Разширението съдържа 6 нови вида карти. Неочаквани обрати, контраатаки, шпиони и крадливи свраки. Очаквай неочакваното или извикай услужливия язовец на помощ.

12. Дом мечта

Дом мечта - настолна игра
Играта излежда детска, но не е

Създайте своя Дом Мечта в рамките на 12 рунда игра със семейството или приятели. В играта може да декорирате всеки един елемент от стаите. В последната фаза ще се присъждат точки за дизайн, функционалност и качество. Покажете своя стил и високо качество. Играта ще спечели дизайнерът с най-много точки.

13. Ваканция в България

Ваканция в България - семейна настолна игра

Ваканция в България е семейна образователна игра, която ще ви изпрати на едно виртуално пътешествие из страната. Запознайте се с най-различни забележителности и отговаряйте на общи въпроси, свързани с България. Така ще можете да печелите пари и едновременно да научавате нови неща. Разбира се, образователният характер на играта не означава, че не е стратегическа и изпълнена със забавление и емоции.

Разбира се, можете да включите в семейната си колекция още много игри като:

13+ семейни настолни игри

Семейни настолни игри

Или да разгледате цялата колекция семейни игри и да изберете игрите, които най-много ще ви паснат. Прекарвайте времето си вкъщи приятно (а напоследък се налага доста да си стоим вкъщи).

Можете да си изберете игра за новаци или за ветерани! Бърза или супер дълга и стратегическа. Вие решавате дали сте в настроение да разгадавате невъзможни загадки или да бъдете строители. Някои от любимите ни игри имат и детски версии (например Activity Junior и Концепт за деца). Изобщо е супер разнообразно и сами можете да се убедите (ако все още не сте се убедили), че настолните игри са един от най-добрите и най-сигурни начини да прекарате добре!

В нашия сайт може да разгледате много повече от 13+ семейни настолни игри, с които да забравите за времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *