20+ настолни игри, които заслужават внимание през 2020

20+ настолни игри, които заслужават внимание през 2020

Почти измина още една година, изпъстрена с много цвят и движение в света на настолните игри, най-важната част от който си ти! Не знам колко движение е имало лично при теб, но ние определено се опитахме да следим отблизо какво се случва — кои са най-купуваните настолни игри, кои спечелиха награди, кои са по-интересните заглавия, които не сме засягали досега и често липсват в общите класации. И така, без повече церемониалности, бързаме да ти представим микс от 20+ бордови игри (20+11, за да сме точни… — е, да, май са малко над 20, но кой ти гледа математиката, когато имаме толкова добри настолни заглавия!), които напълно заслужават вниманието ти през 2020!

26 настолни игри, които си струва да пробваш през 2019

Избрани настолни игри през 2020

Това не са заглавия, които все още няма на пазара. Напротив, това са настолните игри, които ни се  харесаха на Spiel Essen, игрите, отбелязани от дизайнери, коментирали за Polygon най-вдъхновяващите заглавията за последното десетилетие и не на последно място това са търсени и разпространени игри и у нас, за които обаче не е писано толкова много. Постарахме се да включим в класацията различни категории, за да има по нещо полезно и интересно за всеки, така че независимо дали си начинаещ, или напреднал в игрите, зачитай смело надолу.

Парти настолни игри

1. L.L.A.M.A

L.L.A.M.A настолна игра

В игра, която наподобява Експлодиращи котета, която наподобява UNO, на която LLAMA наподобява също, се намираш в затворен кръг от приятели, които обаче са готови да те прецакат при първа възможност. Трябва по най-бързия начин да махнеш възможно най-много карти от ръката си, докато не останеш без нито една. Но дали това е възможно преди да те преметнат с прецакващите механизми, които LLAMA има да представи?!

2. Unstable Unicorns NSFW

Unstable Unicorns игра с карти

Най-новата игра от създателите на Unstable Unicorns ще те изненада, но не със заглавието си, а с новите още по-дръзки, още по-цветни, изключително прецакващи и още по-социално неприемливи карти и ефекти. Приготви се за среща с “Daddy Bear Unicorn”, “Twinkicorn”, “Naked Narwhal” и други обещаващи забава карти. И както създателите казват: Спокойно, картите не са изпълнени едиснтвено с мръснички, секскуално насочени шеги разбира се — някои са чисто и просто противни като цяло.

3. Paranormal Detective

Paranormal detective настолна игра

Един от вас е бил убит в последните часове и изведнъж като че ли усещате присъствието му. Точно така, като в Mysterium, и тук един от вас се е завърнал като дух, за да подскаже на останалите как, къде, по какъв начин и от ръката на кого/какво е умрял. Приложението на тази игра на мистерия и дедукция ще ти разкаже история за едно убийство, ще трябва да рисуваш букви по гърба на участниците, да правиш форми от тел, да четеш по устни и да записваш уликите, за да наредиш пъзела докрай!

4. Sherlock

Sherlock настолна игра

Ако обичаш да четеш и си фен на загадките, това е твоята игра! Тя съдържа 10 случая, които ти, в ролята на Шерлок Хоумс, ще трябва да разрешиш. С помощта на пресата — под формата на едновремешен The Times — и подробна карта на цял Лондон като от едно време, ще трябва да впрегнеш ума и концентрацията си и да свържеш всички улики, за да разрешиш ужасните злодеяния на мистериозните извършители.

18 бързи игри за всеки офис

Стратегии

5. Tapestry

Tapestry настолна игра

С игрални елементи като плочките от Заселниците на Катан, както и гилдиите и ресурсите от 7 Wonders, в тази игра на разпределяне на запаси и стратегическо планиране започваш от нищото и ще трябва да развиеш човечеството от първите му етапи на съществуване до далечното бъдеще. Картите и игралните елементи са изпипани до съвършенство, а правилата гарантират оспорвана и интригуваща игра.

6. Imhotep – The duel

Ако харесваш Индиана Джоунс, Мумията и изобщо изследователската тема с местоположение Египет, Imhotep те потапя в нея изцяло. С проста механика от ранга на морски шах, но с подобрения, внасящи много повече възможности, играта е лека и все пак стратегическа. А предвид египетската тема, целта повече от ясна – строят се пирамиди!

7. Wingspan

Wingspan настолна игра

Добре дошъл в тази Игра на птици, Игра на стратегия и най-вече игра на годината за 2019, в която разнообразието на птичи видове е главозамайващо. Правилата се основават на натрупване на карти, при които с всяка следваща натрупана се отключва ефект, който те води крачка напред към победата. В това истинско визуално пиршество за любителите орнитолози, или просто любителите на животни, целта ти е да си набавяш храна и да излюпиш много яйца, за да създадеш и развиеш ятото си възможно най-много.

Семейни настолни игри

8. Love Letter на български

Love Letter българско изадание - настола игра

Една романтична игра, биха си помислили някои, но истината е, че това е игра на блъф и на риск, а отскоро и игра на български! В Love letter си хлътнал до полуда в принцесата на Урагана, на която искаш да предадеш писмо, описващо чувствата ти към нея. Това може да стане само като предадеш писмото на някого от кралския двор, за да й го връчи лично. На кого обаче да се довериш от останалите играчи с тайно разпределени роли — някои са по-близки до принцесата и ще ти помогнат, други не, а някои дори са директни конкуренти за ръката на любимата ти.

9. Reef

Reef настолна игра

В Reef се намираш насред морския свят, където живееш, защото ти си коралов риф! — събираш всевъзможни цветове, представляващи пластмасови блокчета във формата на корали, с които да се разшириш и да изглеждаш още по-красив. Теглиш карти, които те снабдяват с определени корали, всеки от който носи точки. А кой точно ще изиграеш и в кой момент има значение, защото от това зависи дали ще вземеш повече или по-малко победи, така че играта е колкото цветна, толкова и стратегическа.

10. Santorini

Santorini настолна игра

В играта имаш работници под своя власт, с помощта на които трябва да построите поне една цяла сграда от известните бели постройки със сини куполи в Санторини, Гърция. Правилата са изключително лесни — движиш се с един ход на съседно квадратче (може да се изкачиш или слезеш ниво надолу/нагоре по строящите се сгради) и след това строиш едно ниво на сграда. Е, разбира се има и малка подробност, а именно 40 карти на гръцки богове, които може да променят из основи играта и плановете ти.

11. King of Tokyo

King of Tokyo настолна игра

В тази игра на шанс и стратегия ведно се води епична битка между чудовища, които имат за цел да превземат Токио. Но само едно може да стане Кралят на Токио и това е този играч, който пръв спечели 10 точки, докато е вътре в града или просто този, който оцелее, докато всички останали са елиминирани. Играта се ръководи от хвърляне на зарове, но всяко чудовище, има различни способности, управлението на които зависи изцяло от играчите.

12. Letter Jam

Letter Jam настолна парти игра

Игра на думи с модерен привкус и неочаквани правила. Letter Jam е между Scrabble и познай думата. Всеки играч има пред себе си букви, обърнати наопаки, а една от тях е изправена, за да се вижда от всички останали освен от притежателя й. Целта на отборната игра е всички заедно да работите, за да сформирате цели думи пред всеки един от играчите.

13. Прескочи камила

Прескочи камила игра със залагане

Ако не си бил на конни състезания, или пък си бил и ти е харесало, тази надпревара на адреналин,  камили и залагания е точно за теб. В играта 2 до 8 камили се състезават коя първа ще мине през финиша, но внимавай, защото има уловка — камилите могат да се прескачат и дори да се качват една върху друга! И ако не искаш някой да спечели на гърба ти, напълно буквално, внимавай със залозите.

14. Villainous

Villainous настолна игра

С неподправения Дисни стил играта за секунди те потапя в света на познатите ти анимационни филми, но този път в ролята на злодеите. Освен наситените цветове и чист дизайн, играта изненадва и с тактическите си правила. Всеки злодей гони собствена цел — Малефисънт трябва да постави проклятие на всяка част от картата, Джафар трябва да достигне до лампата и т.н., — което често преплита пътищата на играчите и внася необходимостта от внимателно премисляне на ходовете.

Настолни игри по филми и игри

Игри за геймъри

15. Игра на Тронове – настолна игра

Игра на Тронове настолна игра

В тази Игра на тронове кроенето на пъклени планове, съюзническата игра и забиването на нож в гърба са необходими условия за оцеляване. Действително имате право на това и няма как да не прибегнете до него в опита си да завладеете нови територии, поддържайки защитата на сегашните си такива и воювайки със съседите си. Необходима е гъвкавост и игра на няколко фронта.

16. Gloomhaven

Gloomhaven настолна игра

Ти си герой, който си има лични подбуди и мисия, отвели те в града Gloomheaven, завладян от зли сили, с които ще трябва да се пребориш. Срещнал себеподобни по пътя си, със свои причини да бъдат в града, заедно сформирате група, с която ще преборите всеки, застанал на пътя ви към постигането на личните ви цели (различни за всеки герой). Играта е трудна и богата на елементи, история, правила и възможност за действия.

Номинирани / Наградени игри

17. Root

Root настолна игра

В гората, където различни фракции се борят за оцеляване и надмощие, ти си в една от ролите на Маркиз дьо Кот, владеещ гората в момента и изцеждащ всичките й богатства, Горското Обединение, което иска да обърне статуквото на котките, династията Ийри от летящи пернати, прокудена в единия край на гората, но съвсем невъзнамеряваща да остане там за дълго, и Вагабонтите, населяващи по-опасните горски територии, които също целят да запазят властта в своята част от земята.

18. Everdell

 Everdell настолна игра

В гората Евърдел като че отдавна забравена от Бога е време да се надигне нов живот. Време е за откриване и заселване на нови територии. Застани начело на част от горските обитатели, с които ще трябва да оползотворите ресурсите преди да са привършили, за да изградите своя дом. Трябва ти бързина, ум и много добра организация.

Иновативни настолни игри

19. Detective

Detective настолна игра

Потопи се в игра на напрежение и мисъл, игра на нерви и загадки, които бавно ще се разкриват пред теб една по една. Влязъл в ролята на детектив и с помощта на множество улики под формата на текстови описания на случаите, които разгадаваш, профилите на заподозрените и уликите, които намираш по време на играта, ще трябва да използваш маркер, следящ времето ти, карти с изображения, подаващи ти уликите, приложение, което ще ти разкрива детайли за уличените и собствената си логика и фокус, за да стигнеш до дъното на плетеницата.

20. Gizmos

Gizmos настолна игра

На сбирката на най-големите инженерни умове на света ще трябва да впрегнете сили и да се надпреварвате за това кой първи ще успее да изобрети най-великата машина! За целта ще ви помогнат множеството стъклени топчета в четири различни цвята, които представляват различни видове енергия, от които ще се нуждаете, за да играете ходовете си, а именно: да решите дали да опишете, да изберете, да построите, или да изследвате. Отново гъвкава игра на ресурси, време и планиране напред.

21. Криминални хроники

Криминални хроники настолна игра

Играта е страхотен хибрид за любителите на загадките и мистериите между класическа настолна игра с карта, по която се движиш и VR! С помощта на мобилно приложение ще сканираш различни улики от физическите елементи на играта, ще разследваш различните персонажи, които всяка една от мистериите ти предоставя и ще трябва да стигнеш до края заедно с останалите ти съотборници. А когато разгадаете всички случаи в играта, приложението ще ви снабди с допълнителни.

Детски настолни игри

22. Valley of the Vikings

Valley of the vikings настолна игра

В долината на викингите настъпва време за тазгодишното състезание по хвърляне на гюле и викингите очакват много от теб. Трябва да се опиташ да събориш колкото се може повече от пластмасовите 3D бидони с правилния цвят, за да спечелиш повече точки и да вземеш първенството. 100-процентово доказано изключително забавна за деца!

23. Концепт за деца: Животни

Концепт за деца: животни игра

„Хищник ли е, или не?“, „Колко крайници има?“, „Сухоземно ли е?“, а „Какъв цвят е?“… Мисля, че вече се досещаш как се играе. Въпрос по въпрос, в кооперативната игра трябва да познаеш животно, което се опитва да ти подскаже един от участниците, който отбелязва по игралната карта отличителните му белези с маркерите за целта. Научи всички животни из основи и покажи бързина, логика и отборен дух!

24. Билет за път – Първото пътешестие

Билет за път - настолна игра

Още едно издание на Ticket to Ride специално за деца, този път изцяло на български! Ти избираш с кой маршрут да започнеш, а след това започва и надпреварата в строенето на влакови композиции за изпълняване му. Картата е заета от едни от най-големите европейски градове.

Български настолни игри

25. На Вуте да му е зле

На Вуте да му е зле - настолна игра

Нова игра, която ще излезе на пазара през 2020 — игра на карти, коварни съседи и панелки. Целта на играта е да изгониш всичките си съседи и да завладееш панелката, като за целта ще трябва да покажеш много здрави нерви. На помощ са ти множество коварни карти, един зар и няколко хапчета за запазване на нервната система! С изключително свеж арт, много, много ама наистина много хумор и специални пулчета хапове редом с готин зар играта е нещо, което определено трябва да опиташ!

26. Лукави лисици

Лукави лисици - настолна игра

В Лукави лисици ще се бориш с всякакви горски животни, за да се измъкнеш от подлите им капани. Само най-лукавата лисица ще победи, а това е този играч, който най-добре оползотвори 3-те си живота в играта, избира правилния момент, в който да изтегли карта от купчината с карти за атака и от тези с карти за защита и успее да се синхронизира спрямо зайци, елени нинджи и нахалните невестулки! Игра на подлост, зли умове и подмолни ходове — игра за теб!

27. Коледно селце

Коледно селце - детска настолна игра

В първата българска коледна игра влизаш в ролята на един от най-добрите елфи на дядо Коледа, който ви е дал нелеката задача да откриете откраднатите коледни подаръци за послушните деца. Ще трябва внимателно и бързо да обходиш игралното поле, за да ги откриеш, но внимавай — някой полета по него ще те забавят и само с необходимите ресурси ще можеш да се измъкнеш, а други полета ще те снабдят именно с такива.

28. Кукеръ

Кукеръ - настолна игра

Представи си, че си кукер, част от вярна дружина, която трябва да се пребори със злото, населяващо земите ви. За всяка битка ще печелиш чанове, а победител е онзи, който има най-много от тях — с други думи, най-бързият и най-добре планиращият. Но всички заедно имате една обща, главна цел, а именно да унищожите злите сили, които се крият в пещерата извън селото ви и да се завърнете у дома.

29. Битката за Балканите. Ерата на Калоян

Битката за балканите - настолна игра

Пет държави се борят за надмощие над полуострова и едната от тях управляваш ти! Играта, създадена по реални исторически събития, е истинска игра на власт и тронове. В нея ще трябва да покажеш завидни умения по дипломация и военна тактика, а специалните предимства на всяко царство (в ролята на което може да се сменяте) в комбинация с произволни карти ефекти ти дава възможност за преиграване отново и отново. От издателите на Цар на историята.

Произход и история на настолните игри

Излизащи през 2020

30. Rat-a-Tat Roll

Rat-a-tat Roll настолна игра

Със свежо добавени изменения в правилата на играта с карти Rat-a-Tat Cat тази игра ще те подлуди! Трябва да избягваш на всяка цена лошите карти с котки и да се стремиш да нацелваш добрите карти с мишки. Избери да хвърляш един, два или три зара, внимавай за капани и най-вече за т.нар. непредсказуема карта, която може доста да обърка играта за теб. Събери най-малкия брой точки и се Rat-a-Tat Catapult-ирай до победата!

31. Werewords

Werewords настолна игра

Това е интересен хибрид между игра на думи и дедуктивната игра Върколаци, която несъмнено ще се хареса на любителите на игри с тайни роли. Тук всички ще трябва да познаете тайна дума преди времето да е изтекло, като задавате въпроси, на които да се отговори с “да” или “не”. Един от вас обаче е тайно в ролята на върколак, знае думата и умишлено се опитва да ви саботира. Друг играч обаче тайно е пророк, също знае думата и се старае да ви помага.

41 полезни умения от настолните игри

Забавление и настолни игри през 2020

Наситена с все повече нови излизащи заглавия на настолни игри и немалко български такива, както се вижда от горните редове! Доста събития в настолния свят и с нови клубове за игри, които ще отворят врати в някои градове — това са само част от нещата, за които знаем и които те очакват през 2020 в света на настолните игри!

Затова бъди нащрек, следи ни за повече интересни новини и игри и помни: животът е като настолна игра — в него си има късмет и мятане на зарове, което не контролираш, има ги и злите сили, с които да се бориш, а да не споменавам и състезателните елементи, които не ни дават миг покой (все да сме първи, все да сме повече — познато, нали?), НО… истината е, че независимо кой какво ти казва, играта е кооперативна и единственото, което има значение е с кой ще я изиграеш! Така че избери си вярна дружина и стой близо до нея, мятай зар и каквото сабя покаже.

Източници

Hall, C., 2019, The most influential board games of the decade, according to top designers, Polygon, http://bit.ly/best-of-the-decade
Amazon, 2019, Best Sellers in Board Games, Amazon, https://amzn.to/2S4Kouc
Sutcliffe, C., 2019, The best board games in 2019, gamesradar+, https://bit.ly/2V3YopU

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият сайт използва бисквитни с цел подобряване на клиентското преживяване. Ако приемете, значи сте съгласни.