26 настолни игри, които си струва да пробваш

26 настолни игри за 2019

Проучването по темата е отнело 54 часа, 115 настолни игри, от които 13 финалисти са били изиграни с 18 души, за да може да се отличат най-добрите игри.

С помощта на това проучване на Wirecutter, както и със списъка на бестселърите сред настолните игри в Амазон и мнението на едни от големите в бранша — Gamesradar и Polygon, ние от NASTOLA сме ти подбрали едни от най-добрите настолни игри!

20+ настолни игри, които заслужават внимание през 2020

Класики, които си заслужава да бъдат преигравани

Някои бордови игри, колкото и да ги играеш, дори и да са от началото на века или дори по-стари, остават актуални и си струва да бъдат преигравани година след година. Затова в статията ще ви покажем подбрани настолни игри, които си заслужават да бъдат изиграни отново. А също така ще се запознаете и с някои нови заглавия, които си струва да бъдат пробвани.

Стратегически

1. 7 Wonders / 7 Wonders Duel

7 Wonders карти
7 Wonders – Най-награждаваната настолна игра.

Намираш се в Древния свят, където се бориш срещу останалите за развитието на цивилизацията си и нейната икономика, военното дело и наука. А междувременно трябва да построиш и едно от чудесата на света.

2. Заселниците на Катан

Заселниците на Катан - базова игра
КАТАН е една успешна комбинация от тактика, късмет и усет.

Трябва да заселите Катан, което означава установяване и борба за ресурси. Дали ще построиш най-много селища, градове или ще си с най-дълго построения път? Приготви се за много бартерни сделки, преговори и тактическо мислене.

3. Тераформирай Марс

Тераформирай Марс - стратегическа игра
Започна опитомяването на Червената планета!

През 2400 г. човечеството започва да населява Марс и да я тераформира. Ти си част от корпорациите, които имат задачата да увеличат температурата и нивото на кислород и влажност, за да стане Марс годен за обитаване.

Кооперативни

4. Пандемия

Пандемия - настолна игра с вируси и зарязавания
Съдбата на човечеството е във вашите ръце!

Пандемия обхваща света. В ролята си на специалисти всички трябва заедно да се преборите с болестта, а тя се разпространява бързо. Градовете се затварят, а вие трябва да намерите ваксините и да излекувате хората.

5. Мол Магика

Мол Магика настолна игра
Мол Магика е кооперативна игра в реално време.

В Мол Магика ти и другарите ти се оказвате бандити в мола. Целта ви е да се измъкнете, колкото се може по-бързо. А за да успеете, трябва да намерите правилните предмети, които да ви помогнат и да действате в екип!

6. Just one

Just One -  настолна игра
Имате избор, направете разлика!

Това е кооперативна игра, в която се опитвате да познаете колкото се може повече тайни думи. Открий най-добрата подсказка, за да помогнеш на съотборниците си. И внимавай, защото всички сходни обяснения биват анулирани.

Парти игри

7. Dixit Odyssey

Диксит Одисей настолна игра
Диксит Одисей е самостоятелна игра и разширение.

Правилата са познатите ти от оригиналната версия на Dixit, но картите и броят на играчите са повече. Вече може да играете до 12 човека на игрално поле, което също е ново и ще ви изненада! А красотата на картите е както винаги на ниво!

8. Кодови имена / Кодови имена: Тандем / Кодови имена: Картини

Кодови имена игра
Печелиш или губиш, важно е да се забавляваш!

Имаш тайна мисия да предадеш секретен код на съотборника си преди шпионите от вражеския отбор. Интерактивна игра на асоциации с помощта на специални картончета с изображения и думи. Това е втората най-продавана игра в Amazon!

9. Coup / The resistance: Avalon / One Night Revolution / Secret Hitler

Coup настолна игра
Игра с блъфиране.

На всеки се пада роля „добър“ или „лош“. Никой обаче не знае ролята на който и да е. С гласуване на сляпо трябва да разберете какъв е всеки един от участниците и постепенно играчите от единия лагер да елиминират тези от противниковия.

10. One Night Ultimate Werewolf / Wolfed / Върколаци

Върколаци настолна игра
Внимавайте! През нощта обитават опасни върколаци.

Във всяка от игрите играчите получават роля, която задава начина, по който да играят — напр. на който се е паднала ролята на върколака, трябва да убие всички играчи. Ловецът пък трябва да намери кой е върколакът и да го убие, и т.н.

11. Saboteur / Саботьор 1+2

Саботьор игра
Мечтали сте си да спечелите злато?

Докато копаеш в мината, за да намериш злато, някой бута лампата ти и светлината угасва. Саботьор! Кой ли от останалите джуджета (играчи) е злосторникът? Разбери това и намери златото преди него!

12. Farben

Farben настолна игра
Любовта е…зелена?

Игра с цветове, думи и много въображение! Във Farben свързваш карти цветове с подходяща карта дума, за да разкажеш кратка забавна история. След 10 хода, посочвате дума, за да опитате да изброите цветовете, изиграни по-рано към нея.

13. Trapwords / Словесни клопки

Словесни Клопки - настолна игра
Задачата ви е лесна. Имате дума, която вие и съотботниците ви трябва да познаете.

Вие сте 2 отбора, затворени в подземие, а в края ви чака т.нар. Boss. Напредвате, като се опитвате да отгатнете дума, която съотборник ви подсказва. Другият отбор обаче тайно е избрал думи клопки, които произнесени, ви поставят в капан!

14. Travelin’ New Edition — нова версия!

Travelin' ново издание на играта
Най-новата версия на вълнуващата игра Travelin’ е вече налична.

Това е играта, с която пътуваш из цяла Европа! Обиколи всички държави, пази се от съмнителни шофьори на таксита и лоши дюнери, спечели матрьошка и спечели играта! Класическа игра тип набутай другарче с безкрайни обрати!

Ревю: Travelin’ около Европа за 12 € и 30 минути – съдържание и правила [част 1]

15. Activity

Активити игра
Имаш 60 секунди да обясниш „пожарогасител“ с мимики.

Activity е неизменната класика в настолните игри, която продължава да се купува и играе в цял свят. Разделете се на два отбора и се изявете (или пък се засрамете) в обясняване на думи, рисуване, пеене и обясняване на мимики!

41 полезни умения от настолните игри

Семейни

16. Azul

Azul - игра с красиви компоненти
Разберете защо Крал Мануел I е бил изумен от красотата тези декоративни плочки.

Играе се с цветни плочки, подобие на тези, с които са украсявали дворците в Португалия. В Azul твоята задача е да помогнеш португалския дворец да бъде декориран с правилните керамични плочки, следвайки определени правила.

17. Monopoly

Монополи - настолна игра
Вечната класика в настолните игри.

Вече можеш да играеш Monopoly, като картата, имената на кварталите и пионките да са изцяло в стила World of Warcraft, F.R.I.E.N.D.S, Game of Thrones и какво ли още не. Това определено дава съвсем ново и приятно усещане.

18. Ticket to Ride

Ticket to Ride: Europe настолна игра
Ticket to Ride е все така незаменима настолна игра и през 2019.

Представи си голяма карта на Европа / Америка / Африка, множество малки фигурки на влакове и карти с тайни мисии, където трябва да пропътуваш от една до друга точка на картата. Остава ти да избереш на коя мисия да поемеш и да тръгнеш на път!

19. Каркасон Каркасон Амазонка

Каркасон игра
Създайте пейзаж от средновековието.

Лесна и много маневрена игра. В нея строиш пътища и крепости и печелиш точки. А да си засичате пътя и да строите крепости в близост едни до други за лична облага са трикове, които правят играта непредсказуема и изключително забавна.

20. Splendor

Splendor настолна игра
Събирайте и колекционирайте чипове и карти.

Като търговец в ренесансова Европа задачата ти е да трупаш скъпоценни камъни. С тях си купуваш магазини, кораби, мини и други блага. Всичко това ти дава престиж. А натрупаните обекти и точки престиж ти дават още повече от второто.

21. Century: Spice road / Century: Eastern Wonders

Century: Spice Road
Търговските умения и работата с ресурси са все така актуални.

Потапяш се във времена, когато подправките са били по-ценни от златото. В ролята на търговец на подправки, трябва умело да преговаряш за най-изгодните сделки, за да спечелиш играта.

22. Planet

Planet настолна игра
Светът се оформя в твоите ръце. Една от новите настолни игри за 2019.

Всеки играч получава новородена планета. По време на хода си ти решаваш дали да поставиш планина, океан, гора, пустиня или ледници. Който от вас изпълни условията за зараждане на живот, го отбелязва с карта с изобразено животно.

23. Dixit

Dixit - настолна игра
Играта, която ще развие твоята креативност на друго ниво.

Dixit наподобява игра на асоциации и е изключително забавна и лека. Играчите познават не думи, а карти, които са истинско произведение на изкуството. Заради илюстрациите на картите и достъпните си правила, играта придобива такава популярност.

18 бързи настолни игри за всеки офис

Игри, които си заслужава да бъдат пробвани през 2019

Семейни

24. The King of All Bards / Кралят на Бардовете

Кралят на Бардовете игра
С песни, с песни живота минава…

Току-що завършил колежа за бардове и музиканти, тръгваш на път, за да покажеш на света огромния си талант. Посети всички сцени във всички възможни кръчми във всяко едно селце или град и спечели възможно най-много слава и пари!

Парти игри

25. Експлодиращите котета

Exploding Kittens игра
Играта вече няма да е актуална през 2019. Айде НЕ!

Същинска руска рулетка с котки! Когато сладки малки котенца и доста смешно нарисувани други котки се пренесат извън интернет в игра с динамиката на UNO, но с по-прецакващи правила отвсякога, това създава истински шедьовър!

Ревю: Exploding Kittens наръчник за оцеляване

26. Шерифът на Нотингам

Шерифът на Нотингам настолна игра
Контрабандата винаги минава, стига да почерпиш прилично.

Игра на блъфиране, подкупи и контрабанда, която ще запали кръвта на всеки и ще ви дари с доста настроение! Ти си търговец, който се опитва да продаде стоката си, но шерифът на Нотингам прави проверки, от които се измъкваш само с подкуп.

БОНУС: Аzul: Stained Glass of Sintra

Azul: Stained Glass of Sintra игра
Бъди внимателен с прозорците!

Тази нова версия на Azul те предизвиква да построиш най-красивия витраж по начин, по който да оползотвориш максимално материалите, без да има бракувани. С двойната страна на всяка цветна плочка възможностите са безкрайни!

Извод?

Повторението е майка на знанието. И баща за оглупяването. Накрая може и да излезе, че е първи братовчед на склерозата. Абе роднинските връзки са си сложно нещо. Затова ние от NASTOLA ти казваме, че да повториш нещо, значи просто ти е харесало и искаш още от него.

Да, за настолни игри ти говоря, разбира се. За онези настолки, изброени горе, които си заслужава да бъдат преиграни. Ако пък даже не си ги пробвал все още, направо се връщай нагоре към заглавията, избери си едно и събирай групата! Предстои ти качествено оползотворено време с каймака на настолните игри!

Това бяха нашите 26 настолни игри.

А ти?

След като прочете нашите предложения, сподели в коментар кои са игрите, които ТИ би преиграл? Или с други думи, кои са игрите, към които редовно посягаш щом се съберете на настолна вечер?

И по-важното, коя от новите за 2019 ти хареса и нови ли са наистина за теб, или си от бързаците, които вече са изиграли някоя от тях?

Защо настолната игра е страхотен подарък?

Източници

Amazon, 2019, Best Sellers in Board Games, Amazon, <https://amzn.to/2S4Kouc>
Hall, C., 2018, The top 10 tabletop games of 2018, polygon, <https://bit.ly/2T0Trkc>
Perling, A., 2018, The Best Beginner Board Games for Adults, wirecutter, <https://wrctr.co/2Pcjfol>
Sutcliffe, C., 2019, The best board games in 2019, gamesradar+, <https://bit.ly/2V3YopU>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *