Настолни игри по филми и книги

Настолни игри по филми и книги

Да гледаш филма или да прочетеш книгата — това винаги е била актуална тема с очевиден и всепризнат победител в лицето на книжното тяло. Но ето ти нов прочит или пък изглед, ако предпочиташ, — да гледаш филма или да изиграеш настолната игра? Ха, така, да те видим сега колко голям познавач си! Тема номер едно за модерния хипстърски нърд и любител на игрите. Защо ли? Ами защото настолната игра е още един начин да преживееш любимата си история, която си чел години наред или си следял отблизо на екрана. Сега дори имаш шанс да станеш част от нея, защото тук героят си ти! Познатата фраза от книгите игри работи с пълна пара и тук, но под различна призма и е готова да ти донесе часове наслада с любимите герои.

Стига си чел fanfiction, зарежи го и тоя Netflix с неговите новозаснети сериали с различни краища, които ти избираш според вкуса си и вдигни глава от книгите игри за момент, за да видиш, че има още по-интерактивен и социален начин да бъдеш част от битката на Хогуортс, да спасите Републиката от нашествието на ситите и най-сетне да унищожите проклетия пръстен, дявол  го взел, в дълбините на Мордор!
Да, настолни игри по филми и книги — има ги и ще ти вземат ума! Не сме описали всички, които са на пазара, а само тези, които лично сме играли или все още не сме, но са ни направили впечатление и съвсем скоро ще изпробваме. Чети надолу, за да видиш някои от добрите заглавия, които сме ти подбрали и разбира се сподели готините заглавия, които не сме написали, но усещаш, че е трябвало!

Harry Potter и магическите карти за игра

Както можеш да предположиш от франчайзa на Хари Потър не са пропуснали феновете на настолките! Името на играта е „Harry Potter: Hogwarts Battle“ и в нея ще влезеш в ролята на Хари, Рон, Хърмаяни или Невил, за да дадеш всичко от себе си и да предпазиш училището от гибелта, която Волдемор-който-не-бива-да-се-назовава му е предрекъл („Страхът от името само увеличава страха от обекта“, нали така?!).

Играта идва в голяма кутия, подобна на сандък, и е с карти, но има също и игрово поле, както и интересни зарове, картончета с профил за всеки играч и други елементи, които да измерват живот, сила и прочие метрики на героите и техните врагове. Има още и магьоснически шах.

Също и игра с карти, чийто арт е просто вълшебен!

Абе, честно казано много игри са, които не бива да пропуснеш да разгледаш.

Lord of The Rings – над 10 заглавия

А по [Ло-тъ-ръ-то], или малко по на български изписано „Властелинът на пръстените“, има над десетина настолни игри, включително и по „Хобит“! Единствено една от тях обаче се усеща достатъчно епична и голяма, за да отразим колко далече е стигнала фенщината по сагата. Кооперативната игра „The Lord of the Rings: Journeys in Middle-Earth“ е невероятна смесица от настолна игра, книга игра и PC игра.

The Lord of the Rings игра
The Lord of the Rings Board Game: Journeys of Middle-Earth

И сега се чудиш какво ще да е това хибридно същество?! В действителност това е настолна игра с изкусно принтирани 3D фигурки, карта от различни части във формата на пита, която се строи ходом по време на играта и други елементи като профили на героите, предмети и оръжия и т.н. Към играта обаче има приложение, което през цялото време те води накъде да вървиш. Приложението изглежда като от PC игра и може да се следи или на телефон, а още по-добре е да се гледа на таблет или дори на голям монитор. То не само дава опции за посоката, но като в книга игра ти предлага различни възможности за действие или дори реплика в ситуации на разговор с други герои / NPC-та. Усещането за подобно хибридно и иновативно преживяване трябва да е истинско събитие за феновете на настолките.

26 настолни игри, които си струва да пробваш през 2019

Game of Thrones – епичната бордова игра

Геймафтронс! Game of thrones! Игра на тронове! Абе, епичната игра на HBO, опа, пардон, на Джордж Р. Мартин, абе сещаш се! Тя не остава по-назад от Толкиновата сага и също има поредица от игри по нея, повечето с карти. Има обаче две издания на настолни игри, които са истинско удоволствие за разиграване. Трима до шест играчи се борят за надмощие над трона с много гъвкави правила и възможности за изключително маневрено управление на бойните ти единици и ресурси. И не се бой, ако не гледаш сериала и не си чел книгата (да, бе, има и такива хора!!!) — играта ще ти е интересна и разбираема въпреки кощунството. Сключването и развалянето на съюзи в играта, забиването на нож в гърба и кроенето на планове не са препоръчителни за поддържането на морала, но са наложителни за поддържането на живота ти в нея и достигането до победа.

A Game of Thrones the Board Game
Game of Thrones: The Board Game Second Edition

Игри по книгите на Тери Пратчет

„Бог не си играе на зарове с Вселената, той играе неразгадаема игра, която Сам е сътворил и би могла да се сравни — от гледна точка на останалите играчи — с това да играеш някаква крайно мътна и сложна разновидност на покера в стая, тъмна като в рог, с никакви карти, с безпределни залози и с раздавач, който не ви обяснява правилата и през цялото време се усмихва.“

Фанатиците на тема Тери Пратчет трябва да са разпознали своя любимец, а за останалите пояснявам, че ще ви представя две страхотни игри по книгите на Пратчет за света на диска. И спокойно, това съвсем не са „неразгадаеми игри“, които „Сам да сътвориш“… Игрите са „Светът на Диска: Анкх Морпорк“ и „Вещици“, а правилата са леки и с приятна динамика.

Terry Pratchet’s Discworld: Ankh-Morpork Board Game
Terry Pratchet’s Discworld: Ankh-Morpork Board Game

Светът на Диска: Анкх Морпорк“ се развива върху картата на град Анкх Морпорк, където лорд Ветинари е изчезнал и различни гилдии се опитват да поемат контрол върху града. Всеки играч е с определена роля, която има собствено описание на неща, които да изпълни, за да спечели. Никой играч не знае какво трябва да изпълнят останалите. А играта е лесна: теглиш карти, които са действия и изпълняваш каквото ти казват. Понякога може да съдържат повече от едно действие, но ти сам решаваш кое да предприемеш.

Terry Pratchett - The witches board game
Terry Pratchett’s Discworld: Witches Board Game

Вещиците“ пък, типично в техен стил, имат да разрешават куп проблеми — и малки и големи. Това са пулчета, разпръснати из картата, до които трябва да се придвижваш с летене или ходене и да ги разрешиш с помощта на заровете. Така трупаш точки ИЛИ пулчета лудост, ако не успееш да разрешиш проблема. Разбира се винаги можеш да отскочиш до друга посестрима вещица за по чаша чай и така да намалиш малко от лудостта си, преди да изгубиш играта и да превъртиш (точно в този ред и в тази причинно-следствена връзка). А има още и „Туп“.

ВИЖ ОЩЕ: Произход и история на настолните игри

Star Wars – игра, лего и миниатюрен сет

И разбира се, нещо епично за Републиката. Не, не българската, нека не замесваме политиката на страната, говорим за фантастика и класика в едно — Star Wars, с настолни игри от 1977-2019.

А „Star Wars: Legion“ от 2018 е нашата игра!

„Star Wars: Legion“ е истинско произведение на изкуството! Мога да оприлича играта на нещо средно между настолна игра, лего и миниатюрен сет за заснемане на сцени с гледка като от хеликоптер за поредния касов филм на Холивуд! Играта е изцяло основана на фигурките, които играчите управляват, и сградите, които оформят игровото поле. Всичко е макет и съвсем не е от картон, а е направено с 3D принтер и изработката е великолепна. А действително има и карта към всичко това. Битките са епични и ти трябва да управляваш бойните си единици умело, за да излезеш напред в играта, чийто среден геймплей зачисляват от 60 до цели 120 минути!

Star Wars board game
Star Wars: Legion Board Game

41 полезни умения от настолните игри

Още настолни игри по филми и книги

Надявам се, че успях да събудя любопитството ти за още настолни игри по филми и книги. Противно на първоначалното ми предположение, оказа се, че те не са никак малко. Затова прилагам списък с останалите такива, на които попаднах и макар да не бяха сред избраните за по-детайлно представяне в тази статия, със сигурност заслужават да бъдат споменати. Разгледай списъка, защото и ти като мен ще се се удивиш по какви странни заглавия на тези хора им е хрумнало да сътворят настолки. Какво ли не правят днес само!

И така… сигурен съм, че ще ти е интересно да знаеш, че може да намериш още настолни игри по филми и книги като:

Източници

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият сайт използва бисквитни с цел подобряване на клиентското преживяване. Ако приемете, значи сте съгласни.