Ревю на Azul – играта с уникалните керамични плочки

Ревю на Азул - настолна игра

Azul е вълнуваща настолна игра, която изпъква с прекрасна визуална естетика и интуитивно геймплей изживяване. Създадена от автора Майкъл Кийслинг, играта предлага на играчите да се впуснат в ролята на порцеланови майстори, които състезателно търсят перфектната комбинация от плочки, за да украсят своите палаци.

Настолна игра Azul

Името на играта Azul идва от наименованието на керамичните плочки (azulejos), които са основният елемент в настолната игра. Оригиналните плочки са били в бели и сини цветове. Те са били създадени от дизайнера Муурс (Moors). А с тях са украсявани дворците в Испания.

Главната характеристика на Azul е неговата изключителна визуална привлекателност. Компонентите са красиво изработени, с ярки и живи цветове, които оживяват на игралната дъска. Играта придобива почти художествен вид, като съчетава абстрактен дизайн с изискана естетика.

Azul – играта на годината за 2018 г.

История на играта Azul

По време на една от визитите си в Южна Испания, португалският крал Мануел I видял изключителната красота на тази керамика. Кралят бил зашеметен от тази невиждана красота. Щом се върнал в своя дворец в Португалия, веднага заповядал да бъде декориран със същите керамични плочки. Така в Azul става ваша задачата да украсите португалския дворец с тази красива керамика.

Геймплей на Azul

Azul българско издание-компоненти

Геймплеят на Азул е лесен за научаване, но предлага дълбока стратегическа измерение. Играчите трябва да вземат правилни решения при избора на плочки и местене на тях на своите палаци, като същевременно се опитват да блокират възможностите на противниците си. Разнообразието от решения и възможности прави играта интересна и вълнуваща дори след повторно играене.

Azul е подходяща за играчи от всички нива на опит, от начинаещи до напреднали. Играта предлага балансирано състезателно изживяване, като същевременно запазва забавлението и взаимодействието между играчите.

Мнение за Azul

Като цяло, Azul е изключително увлекателна и хубаво изглеждаща настолна игра. Тя предлага комбинация от визуална естетика, лекота на научаване и стратегическо предизвикателство. Независимо дали сте новак в света на настолните игри или опитен играч, Azul ще ви предложи незабравимо и приятно игрово изживяване.

Azul българско издание-компоненти

Други видове Azul и разширения

Azul: Кралска градина е семейна настолна игра, но е нужно да се използва стратегия за това кои керамични плочки ще бъдат избрани и как ще бъдат подредени. Целта на играта е да спечелите най-много точки. Победител става играчът с най-добре облицована стена и всъщност този с най-много спечелени точки.

Azul – Crystal Mosaic – Открийте новите двустранни игрални полета, които идват с разширението на Azul – Crystal Mosaic, даващи възможност за нови стратегии на игра. Също така това разширение съдържа и пластмасови поставки за всеки борд, за по-лесно разполагане на плочките. Azul никога не е изглеждал по-красив!