Ревю: “Стой Далеч!”… от скуката с една от най-добрите настолни игри на ужасите

Стой далеч настолна игра

Макар Вси светии да е още далеч, вълната на ужасите окупира NASTOLA с най-новата игра, която изпробвах, а именно “Стой Далеч!”. „Стой Далеч!“ е настолна игра на ужасите с усещането на онези “escape room” приложения от телефона ти, в които луд професор те е заключил в подземие. Страховита атмосфера и напрегната музика тип един от филмите “Saw”.

Всичко основно за парти хорър играта ще е поднесено и с личното ми впечатление за завършек. Така че, остани айляк и зачети надолу (пловдивски превод на “Keep calm and read on!”).

Бордова игра - Стой Далеч

Време за подредба

Времето за подредба не е нищо по-дълго от 5 минути. Преди да раздадеш картите, трябва да преброиш участниците и според броя им да отделиш картите за игра.

Време за игра

Официално обявеното време за игра на кутията e 15 – 60 мин. и аз — може би за първи път — съм съгласен с това.

Сложност

На първо четене играта може да ти се стори малко по-сложна, отколкото дава вид.

Език и правила

Игра Стой Далеч
Стой Далеч! – кутия и карти

Текстът на книжката с правила на “Стой Далеч!” е на български. Същото се отнася и за текста, поясняващ ефекта на всяка карта от картите игра. Правилата можеш да намериш както в кутията на играта, така и на страницата на NASTOLA.

Дизайн

Играта е цветна, изрисувана в тъмни и наситени нюанси на черно и зелено. Характерни за ужасите елементи запълват картите със съдържание — пипала като на октопод се подават от устата на обладани от злите сили хора, физиономии. Всички са застинали в страх и изведнъж изскачат пред теб.

Стой далеч мнения за играта

Каква е играта „Стой Далеч!“ и за кого е

„Стой Далеч!“ е идеална за любителите на ужаси, това е сигурно. Играе се с 4 до 12 души, т.е. е страхотна за по-големи групи. Чудесен вариант за офиса с колегите или за вкъщи със семейството и приятелите. Ако трябва да се пренася до офиса например, е практична, защото няма големи елементи или пък малки, които да изгубиш бързо.

Тематиката на играта личи отдалеч с това, че изключително много напомня на “Зовът на ктулху” на Лъвкрафт, най-значимият американски писател на ужаси след Едгар Алън По. Също както в книгата, така и в играта ще осъзнаеш, че обитаваш свят, който човекът наивно смята, че му принадлежи. Над него обаче властват не хората, а древно зло, дошло от дълбините на вселената. С други думи, Джеймс Браун те е излъгал, когато е изпял “This is a man’s world”. А не случайно споменах в началото “Стой далеч!” от скуката с една от най-добрите настолни игри на ужасите.

Герои

  • хора – Те са учени от втората експедиция. Дошли са на загадъчния остров Р’йелх, за да открият какво се е случило с техните колеги. Първите хора пристигнали да изследват острова, но така и не са се завърнали.
  • заразени – Първоначално играят ролята на хора докато Нещото не ги намери и зарази.
  • Нещото – Един участник, който получава специалната карта след първоначалното раздаване. Нещото е древно зло от незапомнени времена, което има за цел да зарази или унищожи всички останали.

“Стой Далеч” е кооперативна игра, защото всички, които са хора имат за цел да открият Нещото и да го унищожат преди то да ги е заразило или убило. Ако успеят, те печелят играта. А Нещото от своя страна има за цел да зарази или убие останалите играчи. В момента, в който то зарази играч, той започва да работи за Нещото, но без да споменава това на глас. Това всъщност е третият вид роля — тази на заразен. Ако Нещото и заразените успеят да заразят или убият хората преди противното да се случи, то те печелят играта.

NB! Никой не бива да издава ролята си по време на играта, като показва картите си. Всъщност всеки има право да се опита да убеди останалите каква роля играе, но може и да блъфира.

Механики

  • Общи – Блъфирането, разбира се. От една страна има карти, които ти дават правото да си покажеш цялата ръка на останалите и така да ги убедиш в ролята си. От друга страна, не пречи да пробваш да им вмениш ролята си с думи. Дали ще го пробваш с честни помисли, за да откриеш останалите със сходни на твоята роля, или ще опиташ да манипулираш всеобщото мнение, зависи изцяло от теб.
  • Специфични – задействат се от определени карти. Например съществуват най-разнообразни ефекти, които ти дават правото да видиш една или повече карти на някой от играчите. Има карти, които гласят, че всички участници трябва да сменят местата си с човека, седящ срещу тях. Това определено ще внесе нетрадиционност в преживяването ти с настолни игри, защото аз за първи път срещнах такова правило и доста се забавлявах.

Също, ако подозираш, че съседите от двете ти страни са обладани от злите сили и искаш да се защитиш, има механики за барикадиране чрез поставяне на стени или карантина между теб и тях.
Накратко, специфичните механики, освен общите, идват от ефектите на картите и могат да се прочетат на всяка една от тях.

Ходовете в стъпки

Преди да започнеш играта има предварителна подготовка. Ще трябва да отделиш картите за игра по определен начин, който е описан в книжката с правила. След това започва същинската игра!

Ходът на всеки се състои от 3 части:

  • Теглиш карта от тестето в средата (и имаш вече 5 карти в ръката си)
  • Играеш действие с карта от ръката си ИЛИ, ако нямаш действие, или не искаш в момента да играеш такова, избираш карта, която да изхвърлиш в средата — затова използвай нова купчина до тази, от която теглиш
  • Избираш карта, която да дадеш на следващия на ход играч, като той също е задължен да ти даде една по свой избор, след това започва неговия ход по същите стъпки

NB! Ходът ти приключи и трябва да си отново с 4 карти, колкото имаше и в началото на хода. Помни, че винаги трябва да си с 4 карти.

Добри стратегии

Едно от нещата, които можеш да направиш, ако не си Нещото, е да разбереш, колкото се може по-бързо, каква е ролята на останалите играчи, и най-вече на седящите до теб. Така ще имаш някаква представа, ако случайно в ръката ти се появи оръжие като динамит или огнехвъргачка, към кого да го насочиш.

Ако се сдобиеш с карти “карантина” или “залостена врата”, не бързай да се затваряш зад тях. Използвай ги умно и ако нямаш повод да ги ползваш на себе си, отдели друг играч с роля човек от някой, който подозираш, че може да е заразен или Нещото.

За какво да се внимава

Бъдете нащрек за блъфове. Това е игра, която се регулира до голяма степен от картите и ефектите, които те имат, но участниците могат да обсъждат предположенията си относно ролите. Не се доверявайте лесно, но и не стойте настрана от дискусиите, защото не всички са изкусни манипулатори и ако някой допусне грешка в стратегията си за убеждаване, може лесно да го спипаш.

Положителни впечатления

Бордовата игра „Стой Далеч!“ е по-компактна, отколкото която и да е друга от моите до момента. Дизайнът на кутията е страхотен. Механиките и правилата успяват да пресъздадат загадъчния и психотрилърски елемент на история на ужасите и да те карат да се почувстваш напрегнат и постоянно нащрек. Това беше първото ми разиграване на настолна игра на ужасите и, макар да бях леко скептичен, останах очарован.

Неща, които не ми харесаха толкова

Това, което не ми хареса, беше началото на играта — стори ми се по-бавно, отколкото очаквах. Докато играехме обаче и мислех, че сме в пълен застой, се оказа, че Нещото съвсем не е стояло безучастно. Когато надуших, че нещо се случва, беше твърде късно и всички бяхме заразени. Накратко, в края на играта, само за около завъртане и половина всичко се случи на бързи обороти. Тогава установих, че играта е по-добра, отколкото предполагах.

Друго, което не ми допадна на теория, е идеята, че докато си човек и търсиш Нещото и заразените, за да ги унищожиш, те могат първи да те спипат. Ако в този момент умираш и спираш да играеш, е разбираемо, но странното е, че продължаваш играта, тайно вербуван на страната на злото. И така изведнъж вече имаш нова мисия. На практика обаче, когато това се случи, ми се стори забавно и наблюденията, които вече бях събрал за ролите на останалите участници, пак ми бяха от полза.

Финални думи за парти играта „Стой Далеч!“

В заключение бих казал, че играта определено си заслужава. Има следните условности, че за да ти се хареса, е добре да обичаш да анализираш,и да си фен на кооперативните игри. Освен това, да ти допадат ужаси и мистериозни игри. Настолката е на добра цена и е невероятен плюс, че може да се играе с до 12 човека, защото не са много игрите, с които може да направиш това. Артът е добър и допринася за атмосферата.

Настолна игра Стой Далеч - оценка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нашият сайт използва бисквитни с цел подобряване на клиентското преживяване. Ако приемете, значи сте съгласни.