Игри на български език
Каркасон настолна игра - поредица
Dixit настолни игри поредица
Kатан - настолни игри поредица
Тераформирай Марс - настолни игри
Кодови имена - поредица
На Вуте да му е зле - поредица
Експлодиращи котета - поредица игри
Шерлок Система - настолни игри

Тук ще намерите едни от най-играните и обичани заглавия от света на настолните игри и то на български език! Част от тях са класики като CATAN, Activity и Каркасон. Освен преведени игри, ще откриете и много заглавия на български издателства като На Вуте да му е зле, Лукави лисици и Цар на историята. Изградете своя Дом мечта, но внимавайте и Стойте далеч! от Саботьора. Повозете се в Трамвай "Терзание" и посетете Хотела за буболечки.

Единственото по-приятно от това да играете любимите си настолни игри, е да ги играете на български. Така не само елиминирате неудобството от това да превеждате правила и съдържание, но може и да включите дори малките фенове на бордовите игри!

Как да избера най-подходящата настолна игра на български?

Независимо дали търсите настолни игри от български издатели или бордови игри, преведени на български, трябва да гледате и отвъд езиковия фактор.

Това са основните характеристики, на които да обърнете внимание:

Тематика

Настолните игри имат разнородна тематика и изискват различна стратегия. От справяне със съседите, спасяване на света от пандемия до разшифроване на тайни кодове, надхитряне на лисици клюкари и т.н. Всяка игра разказва своя интригуваща история.

Брой играчи

Всяка бордова игра има конкретни изисквания за минимален и максимален брой участници. За това, предварително определете колко човека очаквате да се включат. Някои български настолни игри са подходящи за игра в семеен кръг, други за големи приятелски компании, а трети са само за двама играчи.

Възраст на играчите

Поради стратегическата си същност и съдържание, настолните игри не винаги са уместни за играчи от всяка възраст. Има настолни игри за деца, както и такива, подходящи само за възрастни. Ако търсите балансирана игра, повечето семейни игри от NASTOLA могат да се играят от всички.

Ниво на трудност

Сложността е от съществено значение, когато избирате настолни игри на български. Ако играете със запалени бордови фенове, сложността няма да бъде проблем. От друга страна, ако в групата на играчите има деца или начинаещи, лесните бордови игри са по-подходящ избор.

Продължителност

Средната продължителност на настолните игри е различна. Повечето настолни игри с карти се играят около 30-40 минути, докато стандартните бордови игри на български могат да отнемат и повече от час.

Развитие на умения

Освен елемента на забавление, бордовите игри имат и изключителна образователна стойност. Развиват качества като работа в екип, логическо мислене и ловкост при решаване на проблеми и загадки.

Едно е сигурно, в NASTOLA ще откриете забавни настолни игри на български, подходящи както за малки, така и за големи. Научете повече за нивото на трудност и спецификите на всяка настолна игра в продуктовите описания. За по-голямо удобство, сме обозначили колко време отнемат и за колко играча са подходящи.

Разгледай и нашия подробен наръчник за избиране на настолна игра.

В секцията ни с настолни игри на български ще намерите преводи и адаптации на световни хитове в бордовите игри, както и изцяло български настолни игри от народни издателства и дизайнери.

Ето някои от топ прeдложенията на NASTOLA:

Семейни настолни игри

Семейните настолни игри на български са подходящи за малки и големи. Състоят се от карти и/или игрално поле, където се развива действието. Както в повечето класически игри - целта е да победиш останалите членове на семейството.

Цитадели
Активити

Парти настолни игри

Парти игрите са предназначени за по-големи групи от хора (минимум 6 човека или повече). Могат да бъдат изключително занимателни, забавни и със сигурност поддържат настроението в приятелска компания.

Кодови имена
Dixit

Настолни игри с карти

Под карти нямаме предвид класическите карти за игра. Това са настолни игри, съставени от специфични карти, които изпълняват основна функция в играта. Обикновено са свързани с мисии, въпроси, капани, и всякакви други вариации.

На Вуте да му е зле
Лукави лисици
Експлодиращи котета

Стратегически бордови игри

Стратегическите настолни игри на български се отличават с трудността на мисиите и изпитанията по пътя към победата. Те изискват разработването на успешна стратегия срещу останалите играчи, за завземане на територии и игрова победа.

Ticket to ride: Европа
Дръж се, Земьо!

Кооперативни настолни игри

Ако предпочитате играта в екип, спрете се на кооперативните бордови игри на български. Отборните игри са средно за 4-8 човека. Те изискват единна стратегия и общи действия по пътя към разкриване на мистерии, спасяване на света или постигане на други победни цели.

Mysterium
Пандемия

Настолни игри за деца

Занимателните настолни игри за деца са с лесно ниво на трудност и са насочени към развитието на детската логика и въображение. Някои са преведени и адаптирани на български език, а други са изцяло българско издание.

Война на хамстери
Black Stories Junior: Adventure Stories