ТОП 20 български настолни игри

20 български настолни игри

Ще Ви запознаем с 20 български настолни игри, които са издадени през последните години. Те са създадени от български автори, дизайнери и издателства. В нашия списък ще намерите исторически, образователни, семейни и парти игри с много динамика!

NASTOLA Games

NASTOLА.bg стартира дейността си като онлайн магазин за настолни игри и пъзели, а през 2020 издава първата си игра – „На Вуте да му е зле“. Издателската дейност е под името NASTOLA Games, като целта на бранда е да достигне сърцата на феновете от страната и чужбина. Вижте първите три предложения от нас.

1. На Вуте да му е зле

На Вуте да му е зле и Nasty Neighbors - настолни игри

На Вуте да му е зле, е динамична и бърза настолна игра, която е базирана на много смях и хумор. Писнало Ви е от проблемите, които съседите Ви създават? От техните непрестанни атаки чрез шумна музика, ремонти в 8 сутринта, наводняване и клюки? Е, сега всичко това се пренася на игралното поле и този път ще успеете да отвърнете на удара с обратна атака! Само внимавайте хапчетата Ви за нерви да не свършат, защото ще свършите и Вие!

На Вуте да му е зле е преведена и на английски под името – Nasty Neighbors.

2. Дръж ми шапката

Българсна настолна игра Дръж ми шапката

Дръж ми шапката е отборна игра на асоциации. Думите са супер яки, раздвижени и забавни! Как се играе? Много лесно! Играчите се разделят по отбори и започват да познават думите, според цвета, който са избрали предварително. Има три кръга:

  • Първи: Опитайте се да обясните думите на съотборниците си с изречения, като много внимавайте да не използвате корена на дадената дума;
  • Втори: Тук се изисква да сте били особено наблюдателни при първия кръг, защото трябва да обяснявате само с една дума!
  • Трети: Използвайте цялата креативност, която имате, защото ще ви се наложи да се разкършите здраво! Защо? Защото трябва да обясните значението на думите само с мимики.

Звучи интересно, нали?

3. Сливи за Смет / Plums for Trash

Българска бордова игра Сливи за Смет - игра за сортиране и рециклиране на отпадъци

Сливи за Смет е състезателна игра с образователен характер, в която сортирате и разменяте отпадъци за безцени сливи от пазара. Всеки играч играе сам за себе си, като целта е да се разчисти сметището с отпадъци, а след това със съобразителност и стратегия да бъдат разменените отпадъците за сливи/точки от пазара. Играчът събрал най-много сливи печели играта. Включени и специални карти, които позволяват на играчите да правят интересни комбинации, а също и стратегически ходове. Играта е подходяща за деца над 5 години, като по компонентите липсва важен за играта текст, но съдържа 48 интересни факти за рециклирането.

ТОП 10 настолни игри за големи компании

Лаз Дизайн

Лаз Дизайн е дизайнер и издател на следващите две игри. Лазар Босаков, който по професия е дизайнер на софтуерни продукти, създава игрите. Играта му „Лукави лисици“ е преведена и на английски, а „ЕТНО“ има в кутията си правила както на български, така и на английски.

4. Лукави лисици

Българска настолна игра Лукави лисици

Това е стратегическа игра за малки и големи. Тя е забавна, динамична и всички играчи се опитват лудо да се надхитрят! Използвайте забавни капани, клюки и помощ от други горски обитатели, за да станете най-лукавата лисица и да спечелите играта! Разширението Лукави лисици шпиони, включва 6 нови карти, които правят неочаквани обрати, вкарват нови шпиони и крадливи свраки. Извикайте приятелите си и започвайте надхитряването!

Лукави лисици е преведена и на английски под името – Sly foxes.

5. Направи шевица – Etno Pattern board game

Българска настолна игра ETNO - направи шевица

Това е българска настолна игра, вдъхновена от шевиците, българската везба и Канатицата. В нея до 4-ма участници се състезават в подреждането на плочки и изпълнилия най-много условия, става победител. Основните неща, които са Ви нужни, за да спечелите, са планиране, творческо и пространствено мислене.

Българска история

Българска история е издателство, което се фокусира върху издаването на исторически книги. Техните игри са на подобна тематика и тясно свързани с родолюбие, историческите ни събития и личности. Предлагат игри както за най-малките, така и за най-сериозните геймъри. По-долу ще Ви покажем техните продукти, от които може да си изберете и да запалите патриотизма си още повече.

6. Юначе

Българска детска игра с карти - Юначе

Юначе е детска настолна игра, която е от серията с игри за родолюбци. В кутия има цели шест игри, които ще допринесат към интереса на малчуганите към нашия фолклора. „Юначе“ е истински забавен и интересен урок по Родинознание!

7. Събери България

Образователна детска игра Събери България

Събери България е образователна детска настолна игрa. В нея целта е, да събереш картата на България. Ще преминеш през забележителности, природни стихии, кукери и златни съкровища. Събери пръв шестте забележителности, постави ги така, че да образуват картата на България и спечели!

8. Железници

Семейна настолна игра - Железници

Ще се пренесете в следоосвобожденска България, където ще играете роля на строителен предприемач, готов да построи модерна жп линия. Управлявайте своето предприятие, участвайте в търгове, трупайте печалба и станете истински железопътен магнат.

13+ семейни настолни игри, с които времето лети

9. Мърквичка

Игра за памет Мърквичка

Мърквичка е настолна игра за памет, с творчеството на Иван Мърквичка. В кутия ще откриете 64 броя карти, на които са изобразени 32 от най-известните картини на чешкия художник. Опитайте се да запомните колкото се може повече двойки и спечелете!

10. Цар на Историята

Българска семейна настолна игра - Цар на историята

Цар на Историята е семейна настолна игра, създадена от ученици, любители на историята и предприемачеството. Тя ще обогати знанията Ви и ще увеличи интереса към българската история. Подходяща е за 2 до 8 играча. Поставете игралното поле и познайте кое събитие през кой век се е случило.

11. Хайдути

Хайдути - българска игра с карти

В настолната игра Хайдути, участниците се пренасят в Българското Възраждане. Ще бъдете ръководители на собствен комитет, подготвящ хайдушка група. Направете най-силната и голяма чета, за да станете победител. Играта е дело на игровия дизайнер Александър Торофиев и художника Николета Карайончева.

12. Битката за Балканите

Историческа стратегическа игра от български автор - Битката за Балканите

Битката за Балканите: Ерата на Калоян е стратегическа настолна игра. Ще се пренесете в една ера, когато пет държави влизат в безмилостна битка за контрол на полуострова. Всеки играч поема управлението на едно от петте царства, впримчени в борба за територия и власт. Играта е вдъхновена от реални исторически събития и за да спечелите трябва да съберете определен брой точки „Влияние“ или да елиминирате противника си.

13. Monety

Образователна игра с карти за финансова грамотност Монети

Това са образователни карти и забавна семейна игра за финансова грамотност. В кутията има цели две игри. За много екшън и стратегическо мислене може да играете „Избегни фалита“, а образователните Флаш Карти с финансови понятия, ще помогнат на децата да научат понятия от заобикалящия ги икономически свят.

Black Sea Puzzles

Black Sea Puzzles е бранд, който се занимава със създаването на пъзели, като подбират внимателно илюстрациите си и залагат на българското. Освен страхотни пъзели, основани на български събития и личности, те създават и следващата игра, която ни помага да научим факти за гордото ни минало.

14. Горда България

Семейна настолна игра с въпроси от историята - Горда България

Чрез тази историческа настолна игра, ще научите интересни факти за миналото ни и заедно с това ще се забавлявате. Играта съдържа 380 въпроси, разделени в 64 различни теми. Ще преминете през различни исторически периоди, а картите са красиво нарисувани. Ще се сблъскате с могъщи владетели, талантливи писатели, генерали и мъдри книжовници.

15. Да оцелееш като родител

Парти игра - Да оцелееш като родител

Да оцелееш като родител е страхотна семейна настолна игра за всеки, който е станал родител или намерение да стане. Предлага ни една нова различна гледна точка и ни дава чрез хумор и забава, начини да оцелеем в отглеждането на малкия човек.

16. Дръж се, Земьо!

Дръж се, земьо! - българска настолна игра

Дръж се, Земьо е настолна игра, вдъхновена от българския фолклор. Тя е стратегическа и основната цел е да се намерят приказките, които са изгубени. С хитрост и стратегия, малко късмет, трябва да избегнете от страшните чудовища, които дебнат и да спасите света от мрачните приказки.

17. Криминист

Криминални игри - Криминист

Криминист е книга-игра, в която влизаш в ролята на детектив, който трябва да разкрие случая, чрез дадените му улики от играта. Ще имате възможност да разгадаете три случая:

18. Война на хамстери

Война на хамстери - детска настолна игра

Война на хамстери е детска настолна игра, подходяща за всички малчугани над 4 години. Ще влезете в ролята на обикновени малки хамстери, живеещи спокойно, докато не се появява СИРЕНЦЕТО. То предизвиква най-великата война в Хамстероландия! Впуснете се заедно с Куки, Мирчо, Лили и Жорката, в битката и спечелете играта!

26 настолни игри, които си струва да пробваш

19. Чейнчаджията

Настолна парти игра Чейнджаджията, Прехода и Бай Ганьо

Това е българска настолна игра, която ни връща назад във времето с хумор и носталгия. Образът на Чейнчаджията е познат на всеки, живял или чувал за времето на социализма. Той е дребен мошеник и обменя валути като нарушава закона. Впуснете се в игра на долари и схеми, а след това преминете на продължението Прехода и Бай Ганьо евопееца.

20. Кралят на бардовете

Настолна игра Кралят на Бардовете

Естествено, че настолна игра с името „Кралят на Бардовете“ ще бъде с мръсни трикове и много епични песни. Ще може да изберете един от осемте образа и да се състезавате яростно за пари и слава. Станете богат и известен, съберете повече фенове, и вземете най-много златни бакшиши. Играта е дело на Никола Петрова. Издателите от Фантасмагория са направили издание с английски и немски правила, а името е The king of all bards.

41 полезни умения от настолните игри

21. WWF – WheelVille

Българска настолна игра за опазване на природата WheelVille

WWF България, създава настолна игра, чрез която да ни напомни и покаже колко са безценни ресурсите на природата. Тя ни предизвиква да ги пазим и да се грижим за тях, за да останат и за следващите поколения. Всеки човек, който обича природата и уважава планетата ни, ще бъде щастлив да играе тази игра.

Българските настолни игри

Това бяха нашите предложения за топ 20 български настолни игри. Дадохме Ви различни по тематики игри – исторически, природозащитнически, мошеннически и детски. Ако искате да разгледате повече, може да видите и останалите предложения в онлайн магазина ни NASTOLA.