Как да изберем пъзели за деца от Castorland?

Правилно избрания пъзел може да бъде истинска наслада докато се забавляваме. Въпреки че, ако дадем на едно дете прекалено трудна задача, това може да предизвика отегчение или дори недоволство в тях. Важно е да запомним това преди да изберем пъзел. По-надолу ще намерите няколко съвета за това как най-добре да съчетаем пъзела спрямо развитието на малкия човек.

Ползите от пъзелите

Пъзелите подобряват моториката, визуалното възприемане и когнитивните функции, които са отговорни за организацията и стратегията как се сглобяват парчетата. Реденето на пъзели учи на търпение и постоянство като накрая получаваме страхотната награда – завършено изображение. Пъзелите могат да бъдат дейност, която да извършвате сами, но също би било страхотно ако редите заедно с приятели или семейство.

Ниво на трудност

Нивото на трудност се определя от фактори като:

  • брой части;
  • размер на парчетата;
  • детайлите;
  • опита на детето.

Кога е добре да запознаете детето с реденето на пъзели?

Пъзели Castorland са направени за деца над 3 години. Това е и подходящото време да започне забавата с картонени пъзели, където сложността е много по-ниска. На тази възраст децата обикновено спират да изучават света, използвайки устата си, и започват да подобряват сръчността и визуалното си разпознаване. Ако до сега детето не е имало досег с пъзели е добре родителя да бъде до него и да помага.

История и произход на пъзелите

Пъзели за 3-годишни

Съветваме по-малките да започнат с пъзели с по-големи части, които лесно могат да се вдигат и завъртат. Важно е да се избере изображение, което да бъде интересно за детето. На тази възраст децата харесват такива, с които са виждали преди това. Това често могат да бъдат герои от известни приказки, животни, колички или познати сюжети. Добро начало е да се започне с комплекти пъзели, които съдържат четири подобни картини и са разделени на 4, 5, 6 или 7 елемента всеки. Тези картини са добре очертани, за да бъдат лесни. Всички картини имат нива на трудност. Може да започнете от изображението с най-малко елементи, докато не стигнете до това с най-много.

За 3-годишните, с повече опит в реденето на пъзели, препоръчваме комплекти от 4 пъзела, но разделени на 8, 12,16 и 20 части.

Пъзели за 3 годишни деца - Castorland
Пъзели с по-големи части за най-малките

Пъзели с уголемени части за 3-годишни:

Пъзели за деца между 4 и 5 години

С трупането на опит в реденето на пъзели, вашето дете започва много по-лесно да свързва частите. Те често използват метода „проба-грешка“ – така започват да развиват първия си систематичен метод за пробване на съвпаденията. Това е знак, че може да продължите на следващото ниво с повече парчета и по-сложни илюстрации. За 4-годишни ви предлагаме такива, на които цялото изображение е очертано в контури, а след това може да изберете подобен, но с по-малко парчета. Може да харесате пъзел с 30 части, които също биха били интересни на детето. За тези, които наближават 5 години, препоръчваме пъзели, които са с 30, 40, 50 и 60 парчета.

Пъзели за момчета и момичете между 4 и 5 години от Castorland
Детски пъзели с багири и пожарни коли

Универсални пъзели за деца между 4 и 5 години:

Пъзели за деца от 6 до 8 години

Шестгодишните са развили достатъчно капацитет, за да са способни сами да определят позицията на парчетата в цялата картина. Те могат да сортират частите, да измислят свои методи за нареждане – зависещ от формата, цвета или обектите. Децата на тази възраст търсят играчки, които са по-предизвикващи. Зависи от опита им, но децата на 8 могат лесно да се справят с пъзел от 260 или дори 500 части.

Пъзели за деца в училище

Пъзели за момчета от 6 до 8:

Пъзели за момичета от 6 до 8:

Броя на частите трябва да бъде съобразен според индивидуалното развитие на всяко дете в това занимание!

Castorland пъзели - за различните възрасти
Таблица с препоръчителните възрасти за редене на пъзели

Трикове и съвети: Как се реди пъзел от 1000 части

Пъзели за деца от Castorland

Може да разгледате и нашите предложения за най-малките, а когато сте готови с избора – ЗАПОЧВАЙТЕ ДА РЕДИТЕ и да се забавлявате заедно!