История и произход на пъзелите

История на пъзелите

Днес, това да седнем и да редим пъзел, е нещо съвсем обикновено и често срещано удоволствие. Колкото и странно да ни е струва, реденето на пъзели е измислено само преди няколко века! В тази статия ще ви преведем от историята на първия пъзел до модерните му вариации и ще научите любопитни факти от вълнуващата история на любимото ни хоби.

18-ти век – Започва история на пъзелите

Много хора твърдят, че са създали първия пъзел, но повечето историци отдават кредита на Джон Спилсбъри, гравьор в Англия. Около 1760 година, Спилсбъри изобразява световната карта върху дърво, ползвайки ръчен трион, за да изреже границите. Нарича своята работа „Дисекция на карти“, а по-късно продава творенията си като инструмент за учене на География.

Първият дървен пъзел - Карта на света
Дисекция на карти

Спилсбъри продължава своята работа докато не умира през 1769 година. Докато разпространявал проектите си преживе, много производители забелязват скромния му успех и продължили производството му.

19-ти век – Разждането на пъзелите за редене

„Разделените карти“ били много популярни сред заможните семейства – включително и това на крал Джордж III. Материала, който най-често се използвал, бил дървен, по-често махагон.

Отворите и щифтове били поставяни на частите, които изграждали рамката, а останалите били подвижни, без нуждата да се сглобяват. Вътрешните елементи се изрязвали по прости, криви линии.

По-късно през века бил изобретен трион, задвижван от крак и влязъл в употреба при майсторенето на пъзели.

Картонените пъзели малко по-малко започнали да се появяват, но въпреки това, производителите продължавали да се фокусират върху дървените. При картонените качеството било твърде ниско, затова те предлагали повече дървени, тъй като възвращаемостта била по-голяма.

20-ти век – Популярност и масова продукция

През следващите няколко десетилетия, произвеждането на пъзели започнало да става все по-голямо. Това включвало компании като „Братята Паркър“, „Милтън Брадли“, „Издателска къща Детройт“ и други. Най-успешната компания за дървени пъзели станала „Братята Паркър“, които започнали производството през 1908 година и продължили да се занимават с това 50 години.

Пъзелите на братя Паркър

Когато настанала Голямата Депресия в Америка, търсенето на дървените пъзели драстично намаляло. Благодарение на новите иновации, в производствения процес, пъзелите отново станали популярни. Американските компании открили нов по-лесен начин за изрязване на картон. Това увеличило много производството на такива пъзели.

По време на Голямата Депресия, картонените пъзели забавлявали хората с часове. Често някой нареждал пъзела, разделял го на малки парчета, и го предавал на следващия член от семейството или приятел. Голямо предимство била евтината цена на това хоби. Те били толкова евтини, че някои компании ги раздавали безплатно. Често били използвани за реклама, тъй като докато нареждали парчетата, потребителите се фокусирали върху изображението с часове.

Трикове и съвети: Как се реди пъзел от 1000 части

21 век – Иновации

Стандартните пъзели запазват популярността си и остават част от културата ни над 100 години. Въпреки това, иновативните компании непрекъснато търсят нови начини, за да задържат вниманието на потребителите.

Модерните 3D пъзели, предлагат възможността да се създадат няколко вида изображения, използвайки едни и същи парчета, а при някои дори може да се използват същите парчета, за създаване на различни форми.

Как се произвеждат пъзелите днес

Видео: Как се създават пъзелите

Водещи марки пъзели

NASTOLA.bg събира на едно място богата гама от пъзели на популярни производители от страната и чужбина. Сред тях се открояват пъзели Castorland, Anatolian, Роден пъзел ,Black Sea Puzzles, EDUCA и други.

Ако искате да предизвикате себе си, ТУК може да разгледате и нашите 3D пъзели и да създадете уникален проект, който да краси дома ви.

Нашият сайт използва бисквитни с цел подобряване на клиентското преживяване. Ако приемете, значи сте съгласни.