Ревю: Авалон – игра на скрити самоличности

Ревю на настолната игра Авалон

В играта Авалон, вие се превъплатявате в рицар от кръглата маса, който е изпратен на куест, за да спаси света. Разбира се ако не сте от подчинените на Мордред, които се преструват на рицари в златни доспехи, но тайно съботирате куестовете. Това е бърза, динамична и класическа социална игра, подплътена с много блъфове.

Играта е базирана на системата на Съпротива.

Първи впечатления

Играта е в малка кутия, съдържаща различни типове карти, пулчета и няколко игрални полета (като всяко зависи от броя на участниците в играта). Компонентите на играта са с високо качество, а рисунките са красиви.

В кутията може да откриете малко упътване с правилата на играта. Плюсът е, че дори и да има играчи, които никога не са чували за нея, обяснението на правилата не трае повече от няколко минути и най-лесно може да се научи докато играете.

Начин на игра

Картите с роли се раздават в началото на играта на всеки играч с определен брой добри и зли роли, зависещи от броя играчи. По избор някой може да бъде разказвача, който да следва сценария в правилата. Той се научава много лесно след няколко игри. Играта стартира, когато всички играчи са затворили очите си и са вдигнали юмруците си във въздуха.

Лошите отварят очите си, за да се видят. След това отново ги затварят и вдигат палците си нагоре, за да може, когато Мерлин отвори очите си, той да види кои са злите в играта (колко е хубаво да си магьосник). След това той ще затвори очите си, всички ще свалят палците си, ще отворят очите си и играта стартира!

Настолна игра Авалон - Компоненти
Компоненти и кутия на играта Авалон

Лидерът на рунда, ще избере определен номер играчи, за да отидат на първия куест (броя на куестовете е базиран на броя на играчите). След като рунда започне, стартира и дискусия, в която играчите обсъждат дали са съгласни тези хора да отидат на куест. Първия рунд, дискусията е кратка, защото само лошите и Мерлин имат някаква информация, а Мерлин не може да разкрие себе си, защото така добрите ще загубят играта. Всички играчи трябва да поставят пулчетата с „Одобрявам“ или „Отхвърлям“ за куеста. Ако мнозинството одобрява играчите, куеста започва.

Ако мнозинството е дало несъгласието си за играчите, куеста се проваля и лидер на рунда става следващия играч, който избира следващите „рицари“, които да отидат на куест. Този процес се повтаря докато няма одобрен куест, или след петия отказан куест подред, когато лошите печелят.

Игрални полета в играта Авалон
Игрални полета

Щом куеста е одобрен, всеки от тези играчи, тайно трябва да изиграе карта „Успех“ или „Провал“ с лице надолу. За да е успешен куеста, всички трябва да са дали „Успех“. Всяка карта „Провал“ ще обрече мисията на неуспех. (В определени куестове има специфично изискване за две карти „Провал“.)

След това главния лидер предава щафетата на следващия играч и се преминава на следващия куест. Обикновено след всеки куест има много смях, много изказвания тип „Казах ти“ и много разговори.

Рицарите трябва да преминат успешно три или пет куеста, за да спечелят. Ако всички са успешни добрите печелят, освен ако лошите не разобличат Мерлин. В края на играта, те ще разкрият кои са и този, който е с ролята на „асасин“ ще направи решаващия избор за това кой играч е Мерлин. Ако го познаят, ще спечелят играта в последната секунда. Това е поредната причина за това Мерлин да се опита да остане покрит и тайно да насочва добрите без лошите да разберат кой е. Другия начин, по който рицарите могат да загубят играта е ако има три или повече провалени куеста.

Допълнителни роли

Карти от играта Авалон
Роли в Авалон

Има няколко допълнителни роли, които се включват в играта, след като всички са запознати с Авалон. Пърсивал е рицар, който има правото да знае кой е Мерлин, за да е сигурен, че ще го слуша и ще му помогне да заблудят лошите. Мордред е зла роля, която никой няма представа кой може да бъде. (Дори Мерлин и другите лоши) Моргана е зла, но когато Мерлин е вдигнал палеца си нагоре, тя също го вдига с цел да заблуди Пърсивал. И накрая се появява Оберон, който е лош, но не знае кои са другите лоши и целта му е да играе собствена игра, опитвайки се да заблуди всички!

Добра игра ли е Авалон?

Авалон е класическа игра и то не без причина. Бърза е за схващане, базирана е на блъфиране, много дебати и спорове. Едно от най-добрите ѝ качества, е че не просто злите печелят, но и всяват смут между добрите рицари, които се обвиняват помежду си.

Тя представлява добър микс от логика и науката за езика на тялото. Няма нищо по-готино от това да си зъл, който е успял да заблуди добрите и е провалил куестовете.

Авалон е игра, която се препоръчва за всички, които обичат интерактивни игри, които са шумни, отварят дискусии и умеят да блъфират. 

Може да ви хареса:

  • Възникват дебати и спорове
  • Бърз и прост геймплей
  • Подходяща за големи групи

Може да не ви хареса:

  • Може да бъде прекалено шумна
  • Нужни са поне 5 човека за започване на играта
  • Няма да се хареса на хората, които не обичат да спорят и лъжат

Игри подобни на Авалон:

Авалон на български език

Играта е преведена на български език и може да откриете в магазина на NASTOLA.bg.

Нашият сайт използва бисквитни с цел подобряване на клиентското преживяване. Ако приемете, значи сте съгласни.