Ревю: Криле – състезателна игра за любителите на птици

Настолна игра Криле - ревю

Създател на играта е Джеймс Стегмайер, той е един от основателите и президент на Stonemaier Games. В по-ранните си игри, той използва Кикстарът, платформа, чрез която да популялизира игрите си, но натрупвайки голяма фен база, постепенно започнал да ги пуска направо на пазара. Благодарение на игрите като Scythe и Viticulture, Стонмайер създават „Wingspan“ – „Криле“, която бива харесвана от потребителите. Дали е заради това, че качеството на компоненти е страхотно, геймплеят е интересен или заради това, че тематиката, на която е базиран сюжета на играта е рядка, „Криле“ става толкова популярна, че днес сме решили да ви разкажем малко за нея.

Основна идея на играта „Криле“

Дизайна на играта е дело на Елизабет Харгрейв. В играта има надграждане. Това означава, че по време на играта, ще може да правите действия, които да ви дадат сили и да помогнат подобритевашите предимства. Това се случва, благодарение на картите, които представляват вашите птици.

  • Сини карти – Те имат няколко определени сили, които или ще ви дадат предимство, или не. Активират се в момента на изиграване
  • Розови карти – Активират се при ходовете на другите играчи и са зависещи от обстоятелствата.
  • Кафяви карти – Техните действия се активират всеки път, когато направите подобрение върху местообитанието на вашите птици.

Местообитанието на птиците, представлява вашето игрално поле. Всяко място има определено действие: хранене, снасяне на яйца или теглене на нова карта с птица към тестето Ви. Веднъж след като сте изиграли действие, премествате птиците отдясно наляво и силата на кафявите карти се активира.

Криле - стратегическа настолна игра - карти

Когато прочетете условията на играта, може да Ви се стори доста сложна, но това изобщо не е така! Криле е доста лесна, но въпреки това може да бъде интересна и предизвикваща. Не е просто събиране на птици и градене на гнезда.

Да полетим

В основата на играта „Криле“ има една много добра яснота, която често липсва в игрите от този жанр. „Тераформирай Марс“ или „Подводни светове“ са страхотни представителите на този тип, но са малко по-разбъркани и често е трудно да проследиш развитието си, докато тук, това е лесно и постижимо. Може би се дължи на това, че имаш определен брой действия, само четири рудна и до пет броя птици, които могат да обитават местообитанието ти (от общо 15 на брой).

Криле - стратегическа настолна игра - компоненти

Както повечето добри игри, „Криле“ е игра, в която няма да постигнете всичко, което пожелаете веднага, но постепенно – по един добър начин, наподобяващ реденето на пъзели. Често в този тип игри, покрай многото действия, които предприемаме или цялата философия около играта, загубвате следите си в процеса на действие и може да ви бъде трудно да следвате стъпките си и да помните всички карти, които сте изиграли. Криле, овладява това, давайки ви повече рани ходове, когато играта е съвсем в началото и лесно може да проследите реда на действията си, използвайки пулчета, които намаляват с напредването на всеки ваш ход.

Криле - стратегическа настолна игра - компоненти

Последни думи за бордовата игра „Криле“

Едно от най-хубавите качества на наистина фантастичната игра са добрите и качествени компоненти – тук дори книжката с правила е направена майсторски. Единственият недостатък е, че има книжка за отбелязване на резултати, която не е нужна, тъй като отбелязването на точки е праволинейно и лесно за следене. „Криле“ не е толкова тежка игра за мислене, тя е бърза и улеснена, а какво по-хубаво от това. Играчите не могат да бъдат отегчени или разсеяни докато я играят. А най-хубавото е, че основната игра има и разширения, което прави цялото преживяване още по-яко!

Може да ви хареса:

  • Страхотни компоненти
  • Удовлетворяваща механика на игра
  • Лесна за игра, на която не липсва дълбочина

Може да не ви хареса:

  • Нивото на сложност не е много високо
  • Темата не е толкова основопологаща
  • Ами… книжката за отбелязване на точки

Игри, подобни на Криле:

Играта е преведена на български език и може да откриете в магазина на NASTOLA.bg.

Нашият сайт използва бисквитни с цел подобряване на клиентското преживяване. Ако приемете, значи сте съгласни.