Ревю: Експлодиращи котета – наръчник за оцеляване

Ревю и мнение за Експлодиращите котета

Време за подредба: 3 минути

Време за игра: 15-20 минути

Дизайн: Рисунките са единствени по рода си — гарантирано ще ви втрещят и разсмеят с нестандартните си идеи, и ще направят преживяването още по-весело.

Качество на играта: Качеството е перфектно, както се и очаква — картите, както и кутията, в която се съхраняват, са от здрав материал и придават усещането за висококачествен продукт.

Сложност: Играта се обяснява за 5 минути и не е сложна. В същото време е разнообразна и това, че е лесна за схващане, е единствено в полза за игровата механика.

Тематика на играта: В свят, изпълнен с котки, по-забавни от Pusheen, трябва да се отървеш от всички карти в ръката си преди да попаднеш на експлодираща котка, която ще коства живота ти.

Каква е играта и за кого е: „Експлодиращите котета” е забавна игра за 2 до 5 човека и е идеалният избор за начинаещи любители на настолните игри, които тъкмо навлизат в жанра. Страхотен избор е и за върлите фенове, защото е една от най-добрите игри за непринудени събирания с приятели.

Вероятност да се скараш с приятелите си или ниво на прецакване: Няма да лъжа, вероятността да развалиш отношенията с близките си хора съществува. Но все пак какво е една експлодирала котка между приятели?

Въведение в Експлодиращи котета

Повлиян от обкръжението си и всевъзможните събития по настолни игри, на които ме мъкнат, вече бях прекарал няколко дни в небрежно търсене из дебрите на интернет на перфектната игра за нас. И след като неколкократно се разсеях с 9gag и безспорно доказаните им публикации на смешни котешки профили, най-сетне загрях — „Експлодиращи котета”!

Сър Тери Пратчет е казал „В древните времена котките са били почитани като богове. Те си спомнят това”. И ето ни и нас, ентусиастите по настолни игри, напълно луднали по карти с шантаво нарисувани котки върху тях (Пратчет, ти се оказа прав)! Но как да не сме?! Експлозия от хумор, дизайн, цветове и… котки, това е идеалният хибрид между забавление с нюанс на стратегия и неоспорима механика за прецакване на противника. 

Механика на играта

Още щом видях „Експлодиращи котета” веднага разбрах, че трябва някой от приятелите ми да си я купи (не бързайте да ме съдите — скоро бях купил друга настолна игра, така че си беше техен ред). Пристигна за 2 дена и вече се намирахме в хола на Румен и внимателно разучавахме правилата.

Накратко, има 56 карти, сред които 4 експлодиращи котки, 6 карти защита от експлодиране (деактивиране) и карти с допълнителни ефекти. Раздават се по 6 карти на играч, а останалото тесте се поставя в средата. Играта започва, а ходът на всеки протича по следния начин:

Експлодиращи котета - механики
  1. Играеш карта с ефект, като я поставиш встрани от тестето в средата на масата
  2. Теглиш карта от тестето в средата

Стъпка 1 от горните две не е задължителна, защото може да нямаш късмет и в ръката ти да липсва карта с ефект. Тогава ходът ти ще се състои единствено в теглене на карта. Ако си карък като нашия домакин Румен, най-вероятно ще има ръце, в които няма да притежаваш карти с ефект, и само ще теглиш, но не се бой — картите в ръката ти може да се трупат без ограничение.

Да теглиш карти от средата означава, че трупаш активи т.е. ефекти, които да изиграеш в следващите си ходове. Между тези карти обаче може много лесно да попаднеш и на експлодираща котка, затова внимавай.

Игра с експлозии и котета

Нека разгледаме какви карти с ефекти има:

експлодираща котка е нещо, което също като в истинския свят, не искаш да ти се случи и на което се надяваш всеки от останалите да попадне! Озове ли се такава карта в ръката ти, това е краят на играта за теб. Когато това стане, трябва да поставиш картата обратно в тестето, където пожелаеш — ето тук е моментът да вземеш тестето в средата и да се правиш, че го разбъркваш под масата, докато всъщност подло поставяш експлодираща котка най-отгоре, за да бъде изтеглена от следващия играч. След това официално се считаш за загинал и не ти остава друго освен да се наслаждаваш на напрежението и мъките на своите приятели в очакване на следващата гръмка експлозия.

деактивиране е най-добрата, която може да ти се падне, защото тя те  спасява, когато изтеглиш експлодираща котка. В случай, че нямаш карта деактивиране в подобна ситуация, боя се да ти кажа, че си изпържен и играта за теб приключва. За щастие, всеки от играчите започва с по едно деактивиране, което е сред първите му 6 карти.

атака е любимата ти карта, защото тя набутва играча до теб, като го принуждава да изтегли две карти от тестето по време на своя ход. Освен това ти няма да теглиш карта в края на твоя. Това двойно увеличава шанса на противника да изтегли котка, която да изгърми и опърли веждите му, и спасява теб за още едно завъртане.

стоп е картата спасение за противника, на който ти ще се опиташ да пробуташ атака. Как работи ли? Играеш атака и няма нужда да теглиш в края на хода си, защото играчът до теб трябва веднага да изтегли две карти от средата. Той или тя обаче коварно мята стоп, което спира ефекта на твоята атака. Това означава, че ти трябва да завършиш хода си с теглене на карта от тестето сякаш изобщо не си хвърлял атака.

пропускане е малко по-миролюбивият вариант, с който можеш да се измъкнеш от теглене на карта. С нея не теглиш нищо и е ред на следващия играч.

услуга ти дава правото да поискаш от някой от играчите да ти даде карта от тестето си по свой избор.

разбъркване на тестето с карти си е направо животоспасяващо, защото ти дава правото да разбъркаш картите в средата, докато някой от играчите не ти каже да спреш. И за да не се окаже, че са ти подготвили капан, поставяйки експлодираща котка най-отгоре, за да я изтеглиш точно ти, спокойно може да играеш разбъркване на тестето с карти и да се спасиш за още един ход.

поглеждане в бъдещето ти дава правото да видиш трите карти, които са най-отгоре на тестето и предстои да бъдат изтеглени, след което да ги върнеш в същата последователност. 

— карти с илюстрации на смешни и шантави котки са всички останали карти в тестето, които трябва да събираш и да играеш по двойки, тройки или в комбинация от 5.

— ако имаш 2 еднакви карти с илюстрации, те ти дават правото да избереш участник в играта, от когото да изтеглиш карта на случаен принцип.

— ако имаш 3 еднакви карти с илюстрации, те ти дават правото да избереш участник в играта, от когото да поискаш конкретна карта и в случай, че я има, той или тя трябва да ти я даде. Ако ли не, повече късмет следващия път.

— ако имаш 5 напълно различни една от друга карти с илюстрации, те ти дават правото да избереш една от изиграните до момента карти, които се намират встрани от тестето в средата на масата, и да я задържиш (и, да, правилно се сещаш, че така можеш да се сдобиеш с деактивиране! — сещаш се, нали? [wonder])

Играта започва увлекателно и забавно, постепенно леко се забързва, ходовете стават все по-коварни и неочаквани, а експлозиите гърмят в ушите на всички. Тя обаче се играе до последния оцелял, а това може да си ти само ако успееш да се опазиш от всички експлодиращи котки, затова бъди нащрек и се пази — абе, точно като в живота.

Правила на Експлодиращите котета на български език

Печеливши ходове и стратегии:

Експлодиращите котета - специални комбинации
Специални комбинации в Експлодиращите котета

Тегли колкото се може повече карти

Добра стратегия е да играеш, колкото се може по-малко карти в началото на играта, за да трупаш повече в ръката си. В началото шансовете да се изтегли експлодираща карта са много по-малки, отколкото в края на играта, когато тестето е намаляло. Затова е добре точно тогава да имаш избор от ефекти, които си натрупал от предходните завъртания.

Не поглеждай в бъдещето, ако не можеш да го промениш

Много играчи решават да изиграят поглеждане в бъдещето просто защото имат картата. Ако не можеш да го промениш обаче, няма смисъл да хабиш ефекта, който може да бъде много по-добре употребен в комбинация с карта пропускане, която да изиграеш в случай, че в бъдещето те очаква някоя друга експлозийка.

Не играй картата разбъркване на тестето с карти” напразно

Също като при поглеждане в бъдещето няма смисъл да играеш разбъркване на тестето с карти веднага щом я изтеглиш. Запази я за момента, в който в ръката на участника преди теб тъкмо е гръмнала котка и той вероятно ще я постави най-отгоре в тестето, за да прецака и теб.

Карта „атака” се играе накрая

По същата логика, обяснена горе, добре е да трупаш карти за края на играта, когато стане наистина напечено. Атака може да не е ефективна в началото, когато съотношението на експлодиращи котки и картите ефекти е голямо, но може да е от решаваща полза в края, когато експлодиращите карти дебнат зад ъгъла. 

Карти от парти играта Експлодиращи котенца
Карти от Експлодиращи котета

Положителни впечатления:

Играта е бърза и изключително забавна. Градация на „UNO”, играта напомня концепцията на шарените карти, но с няколко модификации в правилата — има си специални прецакващи карти, а тези с експлодиращи котки, които в никакъв случай не бива да изтегляш, внасят точната доза напрежение, за да направят играта още по-смешна. Както често я описват, това си е жива руска рулетка с експлодиращи котки!

Неща, които не ми харесаха толкова:

След като сте изиграли с приятелите ти „Експлодиращите котета” над 20 пъти в рамките на 2 дена и повечето ви игри са били непосредствено една след друга, е възможно играта да не е толкова изненадваща в един момент (да не повярваш, нали?!).

И все пак, бидейки по-шарена и по-експлодираща игра от която и да е друга, тя винаги е развлекателна и трудно може наистина да омръзне. Подходящ избор е за сбирки и с групата ти спокойно можете да започнете и да завършите с нея.

Други версии на Експлодиращите котета

Експлодиращи котета на български

Настолна игра Експлодиращи Котета: Парти кутия

Парти кутията позволява до 10 играчи. Съдържа избрани карти от базовата игра Експлодиращи котета и разширението Имплодиращите котета + нови карти.

Настолна игра Експлодиращи Котета: НЕЦЕНЗУРИРАНА

Нецензурираното издание на играта съдържа пълната версия на Експлодиращи Котета. Единствената разлика е в изображенията, които тук са прекалено ужасни/великолепни, за да бъдат използвани в стандартното издание.

Разширение Имплодиращи котета

Имплодиращи котета е разширение за изключително успешната игра с карти Експлодиращи котета.

Заключение

Оценка за Експлодиращите котки на български

„Експлодиращите котета” е страхотна игра, която за цената си ще ти даде часове забавление с приятели. Лесна е за разучаване и ти трябват само едно или две разигравания, за да започнеш да експериментираш с различни подли стратегии за набутване на противника.

Играе се бързо и неангажиращо, удобна е за носене и се събира в раница или чанта, така че спокойно може да е с теб, готова да разнообрази свободното ти време, където и с който и да си. Не на последно място, дизайнът е чудесен и прави играта наистина специална.

Нашият сайт използва бисквитни с цел подобряване на клиентското преживяване. Ако приемете, значи сте съгласни.