26 настолни игри за 2019

26 настолни игри, които си струва да пробваш през 2019

Проучването по темата е отнело 54 часа, 115 настолни игри, от които 13 финалисти са били изиграни с 18 души, за да може да се отличат най-добрите игри за 2018.

С помощта на това проучване на Wirecutter, както и със списъка на бестселърите сред настолните игри в Амазон за 2018 и мнението на едни от големите в бранша — Gamesradar и Polygon, ние от NASTOLA сме ти подбрали едни от най-добрите настолни игри за 2019!

Виж още: 20+ настолни игри, които заслужават внимание през 2020

Класики, които си заслужава да бъдат преигравани и през 2019

Някои бордови игри, колкото и да ги играеш, дори и да са от началото на века или дори по-стари, остават актуални и си струва да бъдат преигравани година след година. Затова в статията ще ви покажем подбрани настолни игри за 2019, които си заслужават да бъдат изиграни отново. А също така ще се запознаете и с някои нови заглавия, които си струва да бъдат пробвани през 2019.

Стратегически

1. 7 Wonders / 7 Wonders Duel

7 Wonders Game Play
7 Wonders – Най-награждаваната настолна игра.

Намираш се в Древния свят, където се бориш срещу останалите за развитието на цивилизацията си и нейната икономика, военното дело и наука. А междувременно трябва да построиш и едно от чудесата на света.

2. Заселниците на Катан

Заселениците на Катан - игрално поле
КАТАН е една успешна комбинация от тактика, късмет и усет.

Трябва да заселите Катан, което означава установяване и борба за ресурси. Дали ще построиш най-много селища, градове или ще си с най-дълго построения път? Приготви се за много бартерни сделки, преговори и тактическо мислене.

3. Тераформирай Марс

Тераформирай Марс - стратегическа настолна игра за 2019
Започна опитомяването на Червената планета!

През 2400 г. човечеството започва да населява Марс и да я тераформира. Ти си част от корпорациите, които имат задачата да увеличат температурата и нивото на кислород и влажност, за да стане Марс годен за обитаване.

Кооперативни

4. Пандемия

Българската версия на Пандемия - настолна игра подходяща за 2019
Съдбата на човечеството е във вашите ръце!

Пандемия обхваща света. В ролята си на специалисти всички трябва заедно да се преборите с болестта, а тя се разпространява бързо. Градовете се затварят, а вие трябва да намерите ваксините и да излекувате хората.

5. Мол Магика

Мол Магика настолна игра на български, подходяща за игра през 2019
Мол Магика е кооперативна игра в реално време.

В Мол Магика ти и другарите ти се оказвате бандити в мола. Целта ви е да се измъкнете, колкото се може по-бързо. А за да успеете, трябва да намерите правилните предмети, които да ви помогнат и да действате в екип!

6. Just one

Just One е нова настолна игра от 2018
Имате избор, направете разлика!

Това е кооперативна игра, в която се опитвате да познаете колкото се може повече тайни думи. Открий най-добрата подсказка, за да помогнеш на съотборниците си. И внимавай, защото всички сходни обяснения биват анулирани.

Парти игри

7. Dixit Odyssey

Диксит Одисей е парти настолна игра, която може да се играе през 2019
Диксит Одисей е самостоятелна игра и разширение.

Правилата са познатите ти от оригиналната версия на Dixit, но картите и броят на играчите са повече. Вече може да играете до 12 човека на игрално поле, което също е ново и ще ви изненада! А красотата на картите е както винаги на ниво!

ВИЖ ОЩЕ: На Вуте да му е зле – игра с карти, хапчета и коварни съседи

8. Кодови имена / Кодови имена: Тандем / Кодови имена: Картини

Кодови имена Картини - парти настолна игра, актуална за 2019
Печелиш или губиш, важно е да се забавляваш!

Имаш тайна мисия да предадеш секретен код на съотборника си преди шпионите от вражеския отбор. Интерактивна игра на асоциации с помощта на специални картончета с изображения и думи. Това е втората най-продавана игра в Amazon!

9. Coup: Reformation / The resistance: Avalon / One Night Revolution / Secret Hitler

Coup Reformation настолна игра
Coup: Reformation е разширение към Coup: City State

На всеки се пада роля „добър“ или „лош“. Никой обаче не знае ролята на който и да е. С гласуване на сляпо трябва да разберете какъв е всеки един от участниците и постепенно играчите от единия лагер да елиминират тези от противниковия.

10. One Night Ultimate Werewolf / Wolfed / Върколаци

Играта Върколаци е интерактивна социална игра за повече хора, подходяща за 2019
Внимавайте! През нощта обитават опасни върколаци.

Във всяка от игрите играчите получават роля, която задава начина, по който да играят — напр. на който се е паднала ролята на върколака, трябва да убие всички играчи. Ловецът пък трябва да намери кой е върколакът и да го убие, и т.н.

11. Saboteur

Саботьори е парти настолна игра за повече хора
Мечтали сте си да спечелите злато?

Докато копаеш в мината, за да намериш злато, някой бута лампата ти и светлината угасва. Саботьор! Кой ли от останалите джуджета (играчи) е злосторникът? Разбери това и намери златото преди него!

12. Farben

Farben е нова насотлна игра с карти и цветове
Любовта е…зелена?

Игра с цветове, думи и много въображение! Във Farben свързваш карти цветове с подходяща карта дума, за да разкажеш кратка забавна история. След 10 хода, посочвате дума, за да опитате да изброите цветовете, изиграни по-рано към нея.

13. Trapwords

Trapwords е игра на отбори
Задачата ви е лесна. Имате дума, която вие и съотботниците ви трябва да познаете.

Вие сте 2 отбора, затворени в подземие, а в края ви чака т.нар. Boss. Напредвате, като се опитвате да отгатнете дума, която съотборник ви подсказва. Другият отбор обаче тайно е избрал думи клопки, които произнесени, ви поставят в капан!

14. Travelin’ New Edition — нова версия!

Travelin' - новата версия на играта, която ще ви помогне да научите картата на Европа
Най-новата версия на вълнуващата игра Travelin’ е вече налична.

Това е играта, с която пътуваш из цяла Европа! Обиколи всички държави, пази се от съмнителни шофьори на таксита и лоши дюнери, спечели матрьошка и спечели играта! Класическа игра тип набутай другарче с безкрайни обрати!

Ревю: Travelin’ около Европа за 12 € и 30 минути – съдържание и правила [част 1]

15. Activity

Игрално поле и карти на играта Активити
Имаш 60 секунди да обясниш „пожарогасител“ с мимики.

Activity е неизменната класика в настолните игри, която продължава да се купува и играе в цял свят. Разделете се на два отбора и се изявете (или пък се засрамете) в обясняване на думи, рисуване, пеене и обясняване на мимики!

ВИЖ ОЩЕ: 41 полезни умения от настолните игри

Семейни

16. Azul

Играта на годината за 2018 е тук - Азул
Разберете защо Крал Мануел I е бил изумен от красотата тези декоративни плочки.

Играе се с цветни плочки, подобие на тези, с които са украсявали дворците в Португалия. В Azul твоята задача е да помогнеш португалския дворец да бъде декориран с правилните керамични плочки, следвайки определени правила.

17. Monopoly

Зар и карти от игралното поле на Монополи
Вечната класика в настолните игри.

Вече можеш да играеш Monopoly, като картата, имената на кварталите и пионките да са изцяло в стила World of Warcraft, F.R.I.E.N.D.S, Game of Thrones и какво ли още не. Това определено дава съвсем ново и приятно усещане.

18. Ticket to Ride

Карти и вагони от Ticket to Ride Европа
Ticket to Ride е все така незаменима настолна игра и през 2019.

Представи си голяма карта на Европа / Америка / Африка, множество малки фигурки на влакове и карти с тайни мисии, където трябва да пропътуваш от една до друга точка на картата. Остава ти да избереш на коя мисия да поемеш и да тръгнеш на път!

19. Каркасон / Каркасон Амазонка

Каркасон - семейна настолна игра за 2019
Създайте пейзаж от средновековието.

Лесна и много маневрена игра. В нея строиш пътища и крепости и печелиш точки. А да си засичате пътя и да строите крепости в близост едни до други за лична облага са трикове, които правят играта непредсказуема и изключително забавна.

20. Splendor

Сплендор - игрални карти
Събирайте и колекционирайте чипове и карти.

Като търговец в ренесансова Европа задачата ти е да трупаш скъпоценни камъни. С тях си купуваш магазини, кораби, мини и други блага. Всичко това ти дава престиж. А натрупаните обекти и точки престиж ти дават още повече от второто.

21. Century: Spice road / Century: Eastern Wonders

Century Spice Road - игра с търговия и ресурси
Търговските умения и работата с ресурси са все така актуални и през 2019

Потапяш се във времена, когато подправките са били по-ценни от златото. В ролята на търговец на подправки, трябва умело да преговаряш за най-изгодните сделки, за да спечелиш играта.

22. Planet

Planet настолна игра 2019 - Развитие на планети
Светът се оформя в твоите ръце. Една от новите настолни игри за 2019.

Всеки играч получава новородена планета. По време на хода си ти решаваш дали да поставиш планина, океан, гора, пустиня или ледници. Който от вас изпълни условията за зараждане на живот, го отбелязва с карта с изобразено животно.

23. Dixit

Диксит - семейна настолна игра 2019
Играта, която ще развие твоята креативност на друго ниво.

Dixit наподобява игра на асоциации и е изключително забавна и лека. Играчите познават не думи, а карти, които са истинско произведение на изкуството. Заради илюстрациите на картите и достъпните си правила, играта придобива такава популярност.

ВИЖ ОЩЕ: 18 бързи настолни игри за всеки офис

Игри, които си заслужава да бъдат пробвани през 2019

Семейни

24. The King of All Bards / Кралят на Бардовете

The King of All Bards 2019 - игра за музиканти и кръчми
С песни, с песни живота минава…

Току-що завършил колежа за бардове и музиканти, тръгваш на път, за да покажеш на света огромния си талант. Посети всички сцени във всички възможни кръчми във всяко едно селце или град и спечели възможно най-много слава и пари!

Парти игри

25. Еxploding Kittens

Exploding Kittens карти за игра 2019
Играта вече няма да е актуална през 2019. Айде НЕ!

Същинска руска рулетка с котки! Когато сладки малки котенца и доста смешно нарисувани други котки се пренесат извън интернет в игра с динамиката на UNO, но с по-прецакващи правила отвсякога, това създава истински шедьовър!

Ревю: Exploding Kittens наръчник за оцеляване

26. Шерифът на Нотингам

Шерифът на Нотингам - настолна игра от 2019
Контрабандата винаги минава, стига да почерпиш прилично.

Игра на блъфиране, подкупи и контрабанда, която ще запали кръвта на всеки и ще ви дари с доста настроение! Ти си търговец, който се опитва да продаде стоката си, но шерифът на Нотингам прави проверки, от които се измъкваш само с подкуп.

БОНУС: Аzul: Stained Glass of Sintra

Азул нова игра - Azul: Stained Glass of Sintra 2019
Бъди внимателен с прозорците!

Тази нова версия на Azul те предизвиква да построиш най-красивия витраж по начин, по който да оползотвориш максимално материалите, без да има бракувани. С двойната страна на всяка цветна плочка възможностите са безкрайни!

Извод?

Повторението е майка на знанието. И баща за оглупяването. Накрая може и да излезе, че е първи братовчед на склерозата. Абе роднинските връзки са си сложно нещо. Затова ние от NASTOLA ти казваме, че да повториш нещо, значи просто ти е харесало и искаш още от него.

Да, за настолни игри ти говоря, разбира се. За онези настолки, изброени горе, които си заслужава да бъдат преиграни през 2019. Ако пък даже не си ги пробвал все още, направо се връщай нагоре към заглавията, избери си едно и събирай групата! Предстои ти качествено оползотворено време с каймака на настолните игри!

Това бяха нашите 26 настолни игри за 2019.

А ти?

След като прочете нашите предложения, сподели в коментар кои са игрите, които ТИ би преиграл през 2019? Или с други думи, кои са игрите, към които редовно посягаш щом се съберете на настолна вечер?

И по-важното, коя от новите за 2019 ти хареса и нови ли са наистина за теб, или си от бързаците, които вече са изиграли някоя от тях?

ВИЖ ОЩЕ: Защо настолната игра е страхотен подарък?

Източници

Amazon, 2019, Best Sellers in Board Games, Amazon, <https://amzn.to/2S4Kouc>
Hall, C., 2018, The top 10 tabletop games of 2018, polygon, <https://bit.ly/2T0Trkc>
Perling, A., 2018, The Best Beginner Board Games for Adults, wirecutter, <https://wrctr.co/2Pcjfol>
Sutcliffe, C., 2019, The best board games in 2019, gamesradar+, <https://bit.ly/2V3YopU>


Ако ви беше полезно, моля харесайте и споделете.Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.